Przepis na bakaliowy serniczek

Przepis na bakaliowy serniczek

Sernik na zimno to król słodkich deserów. Każda pani domu ma swoją własną recepturę na jego wykonie. Nasza propozycja może zadziwić nie tylko Ciebie ale i Twoich bliskich. Sprawdzony przepis na sernik z bakaliami z pewnością wykorzystasz nie raz. Taki deser jest  świetnym pretekstem, by zaprosić dawno niewidzianych gości. Przekonaj się sam! Wykonanie sernika jest proste a efekt jest wspaniały.

Pyszny sernik z bakaliami

Składniki na ciasto:

-małe biszkopty (potrzebujemy tyle, by w całości wypełnić dno blachy, jaką masz)

-3 opakowania serka homogenizowanego o naturalnym smaku

-3 żółtka

-szklanka cukru pudru

-1 kostka masła

- szklanka rodzynek

- szklanka kandyzowanej skórki cytrusowej

-1 tabliczka gorzkiej czekolady

-2 łyżki słodkiej śmietanki

 

Rozpoczynamy przygotowania od przelania rodzynek wrzącą wodą na sitku. Odstawiamy, by wrzątek odciekł. Następnie wypełniamy szczelnie spód blachy ciasteczkami. Mikserem  ucieramy razem masło z cukrem na puch, następnie dodajemy żółtka. 

 

Ręczny mikser do ciasta, ze zmiennymi mieszadłami. 

 

Dodajemy resztę składników

Gdy całość będzie miała  gładką teksturę, dorzucamy twarożek i bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy na spód tortownicy. Wyrównujemy powierzchnię, tak by ciasto było gładkie. Sernik odkładamy do lodówki tak, by wszystkie składniki się lepiej połączyły. Im dłużej, tym lepiej. Nawet parę godzin jest wskazane. Formę przykrywamy, by masa nie wchłonęła zapachów innych produktów w lodówce.  

     

 

Dobrze wychłodzone ciasto polewamy czekoladą, roztopioną w garnuszku ze śmietanką i dekorujemy pokruszoną tabliczką. Ciasto ponownie odpoczywa w lodówce. Po upływie ok. godziny sernik wyjmujemy i ostrożnie kroimy. Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium