
Masz ochotę na małe co nie co, niezawodne na weekend, dla bliskich i gości? Mamy dla Ciebie bardzo szybki w wykonaniu przepis na ciasto z brzoskwiniami. Wystarczy kilka składników i raz dwa przygotujesz smaczne ciasto!
Ciasto z brzoskwiniami
Do przygotowania potrzebne będą:
-2 szklanki mąki
-1/2 szklanki mleka
-1/2 szklanki cukru
-1/4 kostki masła (musi być miękkie)
-20 g drożdży
-szczypta soli
-tłuszcz do posmarowania formy
-duża konserwa owoców
Na masę niezbędne są:
-1/2 kg chudego twarożku
-1/2 szklanki cukru
-2 jaja
-3 łyżki mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Poręczny rondel z długa rączką.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ogrzania mleka w ronelku. Dodajemy do niego drożdże, by się rozpuściły. Najważniejsze, by nie dopuścić do wrzenia mleka, bo drożdże nie wyrosną! Do przygotowanej miski wsypujemy mąkę. Dolewamy rozpuszczone drożdże. Dosypujemy cukier, odrobinę soli oraz masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. I uzbrajamy się w cierpliwość.
Warto czekać cierpliwie
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy całość i przekładamy na blachę. Ważne, by ją wcześniej nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 10 minut.
Teraz zajmujemy się brzoskwiniami. Odsączone brzoskwinie z zalewy kroimy, na plasterki lub na kostki. Następnie przygotowujemy krem. W osobnym naczyniu gromadzimy twarożek, mleko, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Rozcieramy wszystko tak, by nie było grudek. Smarujemy ciasto masą.
Robimy kruszonkę
Wierzch dekorujemy owocami. Całość obficie posypujemy kruszonką. Jak wykonać kruszonkę? Banalnie łatwo! Łączymy w misce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozpuszczone mleko wlewamy do suchych składników. Zagniatamy tak długo, aż ciasto stanie się sypkie i podatne na rozdrobnienie. Ciasto wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 220˚C. Pieczemy przez 30-40 minut. Gdy wystygnie porcjujemy i cieszymy się jego wyjątkowym smakiem!