Przepis na ciasto z owoców: cytrusowa rozkosz

Przepis na ciasto z owoców: cytrusowa rozkosz

Poszukujesz niezawodnego przepisu z użyciem cytrusów? Niezwłocznie przetestuj tę recepturę. To orzeźwiające połączenie sprawdzi się w trakcie ogrodowych przyjęć lub rodzinnych spotkań i zadowoli smak każdego miłośnika niebanalnych wypieków. Nie zwlekaj, sprawdź i się przekonaj! Całość tworzenia ciasta cytrusowego zajmie dwa dni - zwróć na to uwagę, zanim rozpoczniesz pieczenie!  

 

 

 

Doskonałe cisto cytrusowe

Do uformowania całości potrzebujemy:

-5 jajek

-1 i 1/2 szklanki cukru pudru

-1/2 kostki masła

-3/4 szklanki mąki pszennej

-1 zawartość pomarańczowego kisielu bez cukru

-1 łyżeczkę cukru waniliowego -tłuszcz i bułkę tartą do posypania całości (opcjonalnie)

 

Krem powstanie z połączenia:

-2 szklanek kremówki

-1 szklanki cukru pudru

 

Mikstura do nasączenia biszkoptu:

-1/2 szklanki wody

-1 łyżka cukru

-1 kieliszek rumu lub kilka kropli olejku rumowego

 

Do ozdobienia:

-mandarynka, kiwi, winogrona, kawałki wielobarwnej galaretki o smaku cytrusów, polewa czekoladowa

 

Ucieramy domowe ciasto

Kreowanie cytrusowej przyjemności zaczynamy od utarcia w makutrze masła aż się zrobi białe. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka, cały czas nie przerywając mieszania!

 

 

Gdy masa stanie się już pulchna, na przemian wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kisielem oraz ubitymi na sztywną pianę białkami. Pianę z białek mieszamy z ciastem delikatnie mieszając, by masa nie opadła. Następnie wszystko przekładamy do formy, wcześniej nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

 

 

Do nagrzanego piekarnika wkładamy tortownicę. Ustawiamy temperaturę 180-200˚C. Pieczemy ciasto przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie całość z blachy i czekamy, aż ostygnie.

Ciasto jest gotowe następnego dnia

Ciasto kroimy nastepnego dnia. Ten czas potrzebny jest, by ciasto zmiękło i zyskało przyjemną konsystencję. Biszkopt dzielimy na dwie równe części. Każdy z blatów nasączamy przygotowanym syropem. Przygotowanie syropu: w małym rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Oczekujemy, aż ostygnie. Potem uznaniowo można dodać kilka drobin rumu lub olejku rumowego.

By zrobić krem wystarczy połączyć śmietankę z cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy na sztywno, potem dodajemy cukier. Tak przygotowaną masą przekładamy tort.  Górę i krańce tortu smarujemy kremem i według siebie upiększamy owocami. Na bazie przepisu i rozciętego na dwie części biszkoptu, można przygotować dwa ciasta, obłożone owocami i bitą śmietana, gdzie każde będzie miało inne owoce.  

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium