Domowa maszyna do waty cukrowej

Nie ma osoby, która jako dziecko nie lubiłaby waty cukrowej. Trudno jest zapomnieć, jakie zdziwienie w dzieciństwie wywoływało stoisko, na którym stała maszyna do robienia waty cukrowej, gdzie w czarodziejski sposób pojawiały się pasemka puchatej słodkości. Zbierane przez sprzedawcę na patyczek i formowane na mięciutki obłoczek, nieodmiennie budziły zdumienie i radość. Dzieci kochają watę cukrową! Dziś maszyna do waty cukrowej do wytwarzania jej w domu to nieduże urządzenie, dzięki któremu nasze dzieci mogą mieć frajdę każdego dnia!

 

 

 

Nie da się ukryć, że wata cukrowa jest bardzo lubiana także przez dorosłych. Nawet z sentymentu czasami kupują oni ten deser, by razem ze swoimi dziećmi cieszyć się chwilami bezgranicznej radości.

 

 

Maszyna do waty cukrowej – jak to działa?

W środku urządzenie do waty cukrowej ma metalowy pierścień. Rozgrzewa się on do dość wysokiej temperatury i jednocześnie obraca. To właśnie te dwa czynniki – temperatura i ruch rozgrzanej głowicy dokonują wizualnych „czarów”.

 


 

Cukier błyskawicznie karmelizuje się na głowicy a jej ruch i powietrze rozbijają karmel na długie, cieniutkie nitki, które gromadzą się w postaci „waty”. Nie ma tutaj znaczenia, czy użyjemy cukru białego, czy brązowego – w procesie tworzenia waty, niteczki zawsze będą białe.

Maszyna do waty cukrowej – kolorowy cukier smakowy

Dzisiaj wata cukrowa jest nie tylko biała. Mając maszynkę, można zamówić cukier barwiony, o określonym kolorze i smaku. Takie rozwiązanie sprawdza się szczególnie na dziecięcych imprezach. To wielka frajda dla dzieci, kiedy mogą zamawiać kolorowe puchate słodkości.

 


Jak zrobić watę cukrową o różnych smakach i kolorach?

Najbezpieczniej jest kupić gotowy cukier barwiony barwnikami i aromatami spożywczymi. Stanowczo odradzamy domowe eksperymenty. Nie ma pewności, czy dosypanie, czy dolanie jakiejś substancji spożywczej do maszynki do waty cukrowej, nie spowoduje jej przegrzania, trwałego zanieczyszczenia czy w skrajnej sytuacji nawet spalenia! Tutaj trzeba zawierzyć producentowi i nie stosować niczego innego niż gotowy cukier smakowy. To gwarancja bezpiecznego i długotrwałego użytkowania maszynki oraz odpowiednich parametrów smakowych wyprodukowanej waty.

Wata cukrowa dla dzieci i dorosłych

Wata cukrowa to cukier w najczystszej postaci. To plus i minus tego deseru. Plus, bo jest na tyle słodka, że jedna porcja z pewnością wystarczy do zaspokojenia dziecięcego apetytu na słodkości. Plusem jest też to, że do wyprodukowania sporej porcji waty potrzeba zaledwie ok. 4 łyżeczek cukru, które w sumie mają wartość ok. 80 kcal. W porównaniu do porcji czekolady, ciasta czy innych słodyczy – nie jest to dużo. Gdy watę wytwarzamy z czystego cukru, wiemy, że jest to deser pozbawiony chemicznych dodatków, które zawierają inne słodkości. A zatem słodka cukrowa chmurka, od czasu do czasu, jest przyjemnością a nie grzechem 🙂

Produkty dostępne są w ofercie internetowego sklepu TwójPasaż.pl WSZYSTKO DO DOMU I OGRODU: https://www.twojpasaz.pl

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.