Domowe wypieki na Święta

Święta Bożego narodzenia to głównie rodzinne spotkania przy wspólnym stole. Wyjątkowe i symboliczne. To czas, gdy celebrujemy tradycję i przykładamy szczególną uwagę do zacieśniania więzi rodzinnych. Wszyscy myślimy wtedy też o tradycyjnych smakołykach, na które tak niecierpliwie czekamy. Domowe wypieki to kwintesencja świątecznych smaków.

Domowe wypieki na Święta Bożego narodzenia

Zimą ciasta tradycyjnie robiono z tego, co było w spiżarniach pełnych zapasów: bakalie, mak, miód, orzechy, przyprawy korzenne i suszone owoce oraz świeże jabłka i gruszki. Ciasta na Święta Bożego narodzenia są zatem pełne różnorodnych składników. Dzięki temu też wypieki te niezwykle pachną, a wraz z nimi cały dom.

 

Makowiec pełen bakalii

Makowiec to ciasto o wyjątkowym smaku. Masa makowa, nasączona aromatem migdałowym, z dodatkiem siekanych orzechów, rodzynek, drobno posiekanych suszonych owoców, zniewala smakiem i zapachem. To jedno z tych ciast, które szczególnie kojarzy się z zimą i domem świeżymi wypiekami. Ciasto z makiem na świątecznym stole po prostu być musi!

 

Sernik delikatny jak puch

Sernik to ciasto typowo świąteczne. Jak wszystkie domowe wypieki wymaga sprawdzonego przepisu i doświadczenia w pieczeniu. Wyjątkowego smaku doda mu starta skórka z pomarańczy, rodzynki, czasem orzechy. By takie duże ciasto bez problemów się upiekło, potrzebne są dobrej jakości akcesoria kuchenne. Odpowiedniej wielkości forma do ciast czy blaszka to podstawa. Bardzo przydatny jest mikser – robot kuchenny. Z nim błyskawicznie ubijemy pianę i wyrobimy idealnie gładką masę. Dzięki temu sernik wspaniale wyrośnie i będzie okazały.

 

Dekoracyjne pierniczki świąteczne

Pierniki świąteczne, zwłaszcza zdobione lukrem i bakaliami, są bardzo dekoracyjne. Tego typu ciastka na miodzie i z przyprawami korzennymi, po upieczeniu są dość twarde. Wymagają one po upieczeniu co najmniej kilku dni czasu, by uzyskały odpowiednią wilgotność i konsystencję. Wtedy uzyskują pełnię swojego wyjątkowego smaku. A zatem pieczemy je co najmniej kilka dni przed świętami.

 

 

Pieczenie drobnych ciastek to wspaniała zabawa. Warto zatem wykonać je wspólnie z dziećmi. Ich dekorowanie to również wspaniałe i kreatywne zajęcie, w którym dzieci mogą bardzo pomóc. Do pieczenia pierniczków potrzebne są odpowiednie foremki.

 

 

Warto w części wypieków zrobić dziurkę na sznurek, by pierniczki stały się pachnącymi ozdobami na choinkę czy do stroików. W ten sposób takie dekoracje świąteczne będą ściśle nawiązywać do tradycji i sprawią, że będą one niepowtarzalne. Tak budujemy magię świąt.

 

 

Jak najlepiej serwować ciasta?

Podanie ciast wymaga dużego talerza – patery na całe ciasto lub kilka rodzajów ciast. Potrzebne są także niezbyt duże talerzyki deserowe, łopatki lub szczypce do podawania ciasta oraz małe widelczyki deserowe. Oczywiście nieodłączna do kosztowania wypieków jest aromatyczna kawa lub herbata, podane w dopasowanych do reszty zastawy filiżankach. To będzie udana degustacja.

 

 

 

Produkty dostępne są w ofercie internetowego sklepu TwójPasaż.pl WSZYSTKO DO DOMU I OGRODU: https://www.twojpasaz.pl

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.