Wszyscy lubimy smażone dania. Są sycące i bardzo smaczne. Chrupiące frytki, panierowane filety mięsne, nuggetsy, panierowane warzywa, owoce morza, chipsy z warzyw oraz słodkości: faworki, minipączki, pączki serowe – ilość dań jest spora. Jednak wszyscy obawiamy się takich potraw, głównie ze względu na ich kaloryczność. Czy słusznie? Nie wszyscy zapewne wiedzą, że to, jak smażymy produkty, ma wpływ nie tylko na ich smak, ale przede wszystkim na stopień nasycenia ich olejem. Frytkownica domowa to gwarancja optymalizacji procesu smażenia, ograniczenia kaloryczności potraw i wydobycia pełni ich smaku.
Nuggetsy z kurczaka
Frytkownica domowa
Smażenie potraw na patelni powoduje nierównomierne ogrzewanie produktu i większe wchłanianie tłuszczu. Smażenie w głębokim tłuszczu rozgrzanym i podgrzewanym równomiernie we frytkownicy, ogranicza ten niekorzystny proces. Produkty są opieczone równomiernie, są jędrne i uzyskują pełnię smaku. I o to chodzi!
Frytkownica domowa – dodatkowe zalety
Smażąc potrawy na kuchence, musimy się liczyć z dodatkowymi nieprzyjemnymi efektami. Nie tylko kuchnia, ale także mieszkanie przechodzi zapachem „smażeniny”, który dość długo potem wietrzeje. Nowoczesna frytkownica domowa, wyposażona w efektywnie działające filtry, to prawie całkowite wyeliminowanie przykrego zapachu.
Budowa frytkownicy oraz jej pokrywa zapobiegają pryskaniu oleju na boki urządzenia. Unikamy opryskanych ścian, blatów, a nawet podłogi. To także większe bezpieczeństwo dla użytkowników, bo maleje niebezpieczeństwo poparzenia ciała.
Smażąc produkty na patelni, zazwyczaj odsączamy je potem z nadmiaru tłuszczu na rozłożonych ręcznikach papierowych. Każda frytownica ma wewnętrzny ażurowy koszyk, do którego wkładane są smażone produkty. Wystarczy go wyciągnąć i zaczepić specjalnym uchwytem na brzegu frytownicy do odsączenia. I już :)
Frytura pełna smaku
Frytkownica domowa to nie tylko dania. To także przepyszne desery. Smażone ciasta, takie jak faworki czy mini pączki, nie nasiąkają tłuszczem, gdy są smażone w głębokim oleju. To bardzo ważne, bo przesiąknięte ciasto jest ciężkie, mokre i dużo mniej smaczne. Cieszmy się zatem z możliwości szybkiego przygotowania pysznych deserów. Warto!
Frytura – zasady bezpieczeństwa
Frytkownica domowa to bezpieczne i efektywnie działające urządzenie. Należy jednak pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności, ze względu na wytwarzane przez nią temperatury.
Bezwzględnie należy przed pierwszym użyciem frytkownicy zapoznać się z dołączoną do niej instrukcją. To ważne dla bezpieczeństwa użytkowników, trwałości urządzenia i jakości przygotowywanych potraw.
Sklep internetowy TwójPasaż.pl życzy Państwu SMACZNEGO!
Produkty dostępne są w ofercie internetowego sklepu TwójPasaż.pl WSZYSTKO DO DOMU I OGRODU: https://www.twojpasaz.pl