Jaką deskę do krojenia wybrać?

Jaką deskę do krojenia wybrać?
Nie ma kuchni, w której nie byłoby deski do krojenia. Jest ona niezbędna do przygotowania posiłków, siekania i miażdżenia produktów. Skoro zatem deska w kuchni jest tak istotna, jej wybór należy dobrze przemyśleć, by korzystać z niej długo i z satysfakcją.
 
 

Deska do krojenia - cechy ogólne

 

Bez względu na rodzaj deski, istnieją pewne cechy istotne przy wyborze w każdym przypadku. Można na przykład szukać deski z dodatkowymi funkcjonalnymi rozwiązaniami. Jeśli pragniesz oszczędzić przestrzeń w kuchni, istnieją specjalne modele łączące deskę z ukrytą w niej tacą do serwowania posiłków. Wystarczy po prostu rozstawić oba przedmioty i to, co ukroimy, możemy przełożyć na tackę.
 
 
 
 
Kolejny przykład deski z dodatkową funkcją to podstawka do krojenia pieczywa. Przez szerokie szczeliny okruchy pieczywa wpadają do środka. Po zdjęciu górnej deski z dolnej, jak z tacy, usuniemy cały bałagan wprost do śmietnika.
 
 
Inną cechą desek do krojenia jest kształt. To zazwyczaj kwestia czysto estetyczna,  jednak niektórzy chcą urozmaicić wyposażenie kuchni. Kształt zazwyczaj nie ma wpływu na funkcjonalność, ale dostarcza przyjemności estetycznej. Produkt w kształcie świnki, serca czy warzywa z pewnością wprowadzi do kuchni atmosferę nieformalności, lekkości i fantazji. Szczególnie polecamy takie rozwiązanie osobom ceniącym nowoczesność.
 
 
          

Ekologiczny i ekonomiczny bambus

Deska bambusowa wykonana została z wytrzymałego drewna. Ponieważ bambus rośnie bardzo szybko i nie jest to drogi materiał, ceny wszystkich produktów zeń wykonanych są dużo niższe. Przystępność ekonomiczna nie jest jedyną zaletą desek bambusowych. Decydując się na nią, wybierasz solidność i trwałość.
 
Drewno bambusowe ma zwartą strukturę i jest dość twarde, dzięki czemu nie chłonie płynów wydzielających się podczas krojenia produktów. Z pewnością jest ona bardziej higieniczna, niż deski wykonywane z bardziej miękkiego i porowatego drewna gatunków europejskich.
 
 
        
Sporą wadą deski bambusowej jest jednak czyszczenie. Nie można czyścić jej w zmywarce, a zbyt częsty kontakt z wodą doprowadza z czasem do rozszczelnienia warstw bambusa.

Plastikowa deska do krojenia

Deska plastikowa jest higieniczna. W związku z tym, że plastik ma zwartą strukturę i nie wchłania żadnych substancji, cechuje się wysoką odpornością na bakterie.  Jeżeli posiadasz noże ceramiczne, deska plastikowa może być najlepszym rozwiązaniem, gdyż na niej nie tępią się żadne noże, nawet ceramiczne. Na innych typach desek takie noże mogą się uszkodzić.
 
 
 
Wadą takich desek jest estetyka. Jeżeli zwracasz szczególną uwagę na szczegóły, taki model może nie sprostać Twoim oczekiwaniom. Nie posiada on naturalnej ochrony przed uszkodzeniami, dzięki czemu prędzej czy później się zarysuje. Ponadto łatwo ulega trudnousuwalnym przebarwieniom.

Deska do krojenia - drewno

Deski drewniane wyróżniają się wysoką estetyką. Z tego też względu królują w polskich kuchniach. Mimo pięknego wyglądu i trwałości mają pewne wady, które warto uwzględnić przy wyborze.
 
Efektowna deska do krojenia z drewna akacjowego
 
 
Wady takich desek? Oczywista jest twardość i grubość tego materiału. Im twardsza deska, tym bardziej szkodliwa jest dla noży ceramicznych. Posiadacze takich narzędzi nie powinni w ogóle brać tych produktów pod uwagę. Stępienie noża będzie kwestią krótkiego czasu.
 
Deska drewniana z kloszem umożliwia przechowywanie na niej żywności: pieczywa, serów, warzyw, itp.
 
 
Inną wadą drewnianych desek jest pochłanianie wilgoci. Utrudnia to ich czyszczenie i sprawia, że deski te nie są zbyt higieniczne.
 
Jak zatem widać na powyższych przykładach, w związku z szeroką ofertą sklepową, nad wyborem deski do krojenia także warto się zastanowić.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium