Nie sposób wyobrazić sobie codzienności bez kawy. Ów napój pozwala nam obudzić się po trudnej nocy i oddalić senność w ciągu długiego dnia. Ważne jest zatem jej prawidłowe zaparzanie, by oprócz zbawiennego wpływu na naszą aktywność, móc delektować się także jej doskonałym smakiem. A zatem, jaką kawiarkę wybrać? Zobacz, na co powinieneś zwrócić uwagę, wybierając sprzęt do parzenia kawy.
Jaką kawiarkę wybrać - materiał dzbanka
Zaparzacz do kawy pozwoli w ciągu kilku minut zaparzyć pełną aromatu kawę, o intensywnym, bogatym smaku. Ważne jest, by w trakcie parzenia, temperatura rozeszła się równomiernie po całym zaparzaczu. Tylko w ten sposób możliwe jest osiągnięcie odpowiednich efektów. Wpływ na rozchodzenie się temperatury ma przede wszystkim materiał, z którego dzbanek jest wykonany. Materiałem zapewniającym optymalne
przewodzenie ciepła jest aluminium, z którego wykonana jest spora część zaparzaczy do kawy. Popularna jest również ceramika i szkło.
Szklany dzbanek do parzenia kawy i sypkiej herbaty
Warto także jest zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonana została rączka kawiarki. Najlepiej, by była wykonana z tworzyw sztucznych lub ceramiki. W ten sposób nie będzie się nagrzewać, a sam dzbanek będzie można zawsze bezpiecznie chwycić.
Nowoczesne kawiarki mają nie tylko dopracowany wygląd, ale także mają znakomite parametry użytkowe oraz ich powłoka przez długi czas wygląda elegancko.
Estetyczna kawiarka z nowoczesną i trwałą powłoką
Sposób zaparzania kawy
Kawiarkę można stosować na kilka sposobów. Dobór modelu powinien być uzależniony od tego, jakiego rodzaju kawę pragniemy w nim zaparzać. Jeśli gustujemy głównie w kawie rozpuszczalnej, wystarczający będzie model, w którym ziarna należy zalać wodą. Jeśli jednak planujemy delektować się mocnym smakiem kawy zmielonej, należy zwrócić uwagę na szereg dodatkowych funkcji zaparzaczy do kawy. Zwykły dzbanek do parzenia kawy nie zawsze pozwoli nalać kawę bez fusów.
Kawa zaparzona w tradycyjnym dzbanku ma zawsze fusy
Sposobem na zaparzenie mocnej i pachnącej kawy jest kafetiera ciśnieniowa. Jest ona podzielona na dwie części. Do dolnego pojemnika nalewamy wodę, a następnie montujemy nad nim sitko z kawą. W trakcie gotowania wytworzona para pod ciśnieniem podnosi wodę, która wylewa się z górnej części jako gotowy napar. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, umożliwiające także całkowite oddzielenie fusów od naparu.
Innym, równie optymalnym rozwiązaniem jest kafetiera z tłoczkiem, zrobionym z gęstego sita. Po zaparzeniu naparu, popychając uchwyt tłoczka w dół, w całości odcedzimy niechciane fusy na dno dzbanka.
Jaką kawiarkę wybrać - pojemność i forma grzania
Modele zaparzaczy znacząco różnią się pojemnością. Waha się ona od około 200 ml do mniej więcej 500. Osobną kategorią produktów są tutaj dzbanki z zaparzaczami, które oferują ponad litr pojemności. W nich jednorazowo przygotujemy mocny napar dla kilku osób.
Forma ogrzewania dzbanka również jest istotna przy jego wyborze. Zużycie różnych form energii wpływa na rachunki za media, toteż czynnikiem decydującym tutaj jest głównie ekonomia. Część kawiarek można podgrzewać na większości kuchenek, elektrycznych, indukcyjnych i gazowych. Oceń zatem, jakie rozwiązanie będzie dla Ciebie korzystne.
Mamy szczerą nadzieję, że nasz krótki poradnik pomoże Ci dobrze przemyśleć zakup zaparzacza, by cieszyć się pełnią smaku ulubionego napoju.