Jaka patelnia jest najlepsza?

Jaka patelnia jest najlepsza?

Patelnie są nieodłącznymi elementami wyposażenia każdej kuchni. To za ich pomocą smażymy mięso, naleśniki, dusimy warzywa. Ogrom opcji dostępnych na rynku naczyń do smażenia potrafi przytłaczać. Jaka patelnia jest najlepsza do codziennego użytku? Spieszymy z wyjaśnieniem, na co warto zwrócić uwagę przy jej wyborze.    

Zdrowie przede wszystkim – zwróć uwagę na materiał!

Smażenie na powierzchni teflonowej nie jest najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia. Materiał ten bardzo łatwo ulega wszelkim uszkodzeniom, przez co przyrządzanie na nim posiłków może być wysoce szkodliwe dla zdrowia. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest patelnia ceramiczna. Ich podstawową zaletą jest bardzo wysoka trwałość i odporność na uszkodzenia, dzięki którym posłuży długie lata bez stwarzania ryzyka dla zdrowia. Ponadto, w przeciwieństwie do teflonu, ceramika jest łatwa do czyszczenia. 

Przykładowa patelnia z powłoka ceramiczną.   

 

Patelnie ceramiczne polecane są przede wszystkim osobom ceniącym zdrowie i czas. Smażenie na nich można przeprowadzić bez udziału szkodliwego dla naszego układu krwionośnego tłuszczu, co umożliwia przyrządzanie na nich dietetycznych posiłków. Istnieją także patelnie ceramiczne głębokie z pokrywką, przeznaczone przede wszystkim do duszenia. Za ich pomocą można przeprowadzić ten proces z niesamowitymi efektami smakowymi. Wybierając takie naczynie, warto sprawdzić, z czego wykonano jego powłokę. Jest to niezwykle istotne z punktu widzenia zdrowia, gdyż zapobiega powstawaniu toksyn w smażonej w nich żywności.

 

Masywna patelnia z pokrywką, umożliwiająca duszenie potraw.

 

Jaka patelnia do smażenia naleśników?

Być może nie potrzebujesz specjalnej patelni do przyrządzania naleśników. Z pewnością wystarczy do tego uniwersalny model, który każdy ma w kuchni. Niemniej, jeśli lubisz praktyczne rozwiązania i ułatwienia pracy w kuchni, rozważ patelnię do naleśników. Są one wykonane specjalnie do ich smażenia.

 

Patelnia do naleśników, z nieprzywierającą powłoką.  

Dzięki niewielkiej głębokości naczynia i wykonaniu go z aluminium temperatura rozchodzi się błyskawicznie, co sprzyja niemal natychmiastowemu smażeniu naleśnika. Ponadto patelnia do naleśników wykonana z nowoczesnych, nieprzywierających materiałów sprawia, że nie jest konieczne używanie tłuszczu, dzięki czemu naleśniki będą delikatne, smaczne i zdrowe.

Smaż bez przywierania – oszczędź czas i zachowaj sprzęt na lata!

Kategorią produktów adresowaną do osób ceniących oszczędność czasu i trwałość sprzętu są patelnie non-stick. Wykonane są one z aluminium lub marmuru, umożliwiają zarówno smażenie, jak i gotowanie. Jeśli cenisz sobie wielofunkcyjność oraz jakość, zdecyduj się na patelnie non-stick. Są one odporne na większość uszkodzeń wynikających ze standardowego użytkowania. Dzięki temu posłużą bezproblemowo przez wiele lat. Wykonano je ze specjalnej powłoki, która również zapobiega przywieraniu produktów, dzięki czemu korzystanie z nich nie grozi żmudnym czyszczeniem śladów po jedzeniu.

 

Patelnia z nieprzywieralną powłoka. dodatkowo odczepiana rączka ułatwia przechowywanie naczynia w szafce.

Jaka patelnia do grillowania?

Nie tylko poza sezonem zimowym, w kuchni często potrzebna jest patelnia grillowa. Ze względu na jej specyficzne właściwości, ułatwia ona beztłuszczowe opiekanie mięsa i warzyw oraz pieczywa na grzanki. Patelnie tego typu są masywne, mają pogrubione dno, by ciepło równomiernie ogrzewało produkty, bez ryzyka przypalenia. Charakterystyczny grill podtrzymuje porcję produktu nad rozgrzaną podstawa, umożliwiając zdrowe, beztłuszczowe opiekanie.

 

Patelnia o pogrubionych ściankach z rusztem do grillowania produktów. 

 

Patelnia do dań kuchni azjatyckiej

Prawdziwy wok wymaga paleniska. A zatem patelnie typu wok przystosowano kształtem do smażenia w nich na różnych typach kuchenek. Wysokie i pogrubione ścianki i odpowiednio wyprofilowany kształt pozwalają na szybkie obsmażanie produktów, bez straty wartości odżywczych. To z pewnością opcja dla osób lubiących zdrowe i pyszne dania.

 

Nowoczesna patelnia głęboka typu wok, z pokrywką i dodatkowym uchwytem.

 

Patelnia do zadań specjalnych

Podsumowując: wybór patelni uzależniony jest wyłącznie od przeznaczenia. W zależności od planowanego menu, wybierzemy taki model, by zoptymalizować proces przygotowania produktów. Osoby preferujące szeroką gamę wrażeń kulinarnych powinny zdecydować się na kupno kilku rodzajów patelni, by mieć odpowiednie narzędzia do efektywnej pracy w kuchni. Mamy nadzieję, że nasz poradnik pomógł w dokonaniu optymalnego wyboru, dzięki któremu w Twojej kuchni zagoszczą wspaniałe smaki, a smażenie będzie samą przyjemnością.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl