
Jarzębina może stać się dla każdego z nas cennym wsparciem w walce o zdrowie. Co warto wiedzieć na temat jej leczniczych właściwości? W jakich sytuacjach warto skorzystać z jej wsparcia? Oto najważniejsze wiadomości na temat tego daru natury, z którymi warto się zapoznać.
Niedoceniana jarzębina
Owoce jarzębiny to naturalny lek na wiele problemów. Medycyna naturalna od wieków korzysta z nich w walce z takimi problemami jak zapalenie pęcherza oraz zatrucia żołądkowe. Jarzębina pomaga przy biegunkach oraz przy wielu innych problemach związanych z trawieniem. Z owoców jarzębiny można też korzystać w walce z zaburzeniami trawienia oraz przy schorzeniach nerek.
W okresie jesieni i zimy owoce jarzębiny są pokarmem dla wielu ptaków
Napar z owoców jarzębiny pomocny jest m.in. w walce kamicą nerkową i pęcherzową, które każdemu z nas mogą poważnie utrudnić życie. Owoce jarzębiny będą też naszym cennym sojusznikiem w okresie jesienno-zimowym, kiedy to znacznie zwiększa się ryzyko wystąpienia takich chorób, jak grypa i przeziębienie. I w takich sytuacjach napar z jarzębiny może stać się ważnym wsparciem dla naszego organizmu.
Uwaga, ważne!
Świeże owoce jarzębiny nie są polecane do spożycia. Mogą wywołać biegunkę i nasilone wymioty. Inaczej rzecz ma się z owocami jarzębiny po wysuszeniu lub po ich przerobieniu.
Jesienne zbiory na przetwory
Świeże owoce jarzębiny są dość cierpkie i mają dużo garbników. Właśnie teraz, gdy owoce zdążyły już nieco przemarznąć w mroźne dni, i mają dzięki temu mniej goryczy, nadają się do przygotowania domowych przetworów.
Galaretki i dżemy z jarzebiny będą ciekawą alternatywą smakową dla typowych dżemów i bogatym źródłem witaminy C oraz A. Stąd polecane są jako dodatek do herbatek w okresie przeziębień i grypy. Skorzystają z ich właściwości rekonwalescenci, którzy szczególnie potrzebują dodatkowych porcji mikroelementów i witamin.
Do smażenia konfitur i dżemów najlepsze są brytfanny o grubym dnie i ściankach, które zapobiegają przypaleniom.