Jesień to idealna pora na grzyby!

Jesień to idealna pora na grzyby!

Jesień rzadko bywa ulubioną porą roku. Z drzew spadają liście, dzień jest coraz krótszy, temperatura coraz niższa, mgła i często padający deszcz… Tę porę roku lubią jednak grzybiarze. To właśnie wtedy w lasach pojawia się najwięcej grzybów i najłatwiej jest je znaleźć. Warto zatem jest wybrać się na grzyby! Dzięki zbiorom runa leśnego zrobimy zimowe zapasy. Grzyby suszone, grzybki w zalewie, grzyby mrożone do potraw – te smaki są wyjątkowe! Tak zgromadzone zapasy mogą później służyć do przygotowywania smacznych posiłków. Nic tak nie wzbogaca smaku potrawy, jak aromatyczny borowik.  

 

 

Wybieramy się na grzyby

Zbieranie grzybów jest w Polsce sposobem spędzania wolnego czasu szalenie popularnym. To jest dość ciekawe, gdyż w innych krajach europejskich zazwyczaj nawet piękne, zdrowe okazy borowika szlachetnego (pospolicie zwanego prawdziwkiem) są mijane z obojętnością. U nas jest zupełnie inaczej. 

 

Wszyscy zbierają grzyby

Żeby nazbierać pokaźną ilość, na grzyby należy wybrać się do lasu jak najwcześniej, by zdążyć przed innymi. Śpiochy zwykle muszą obejść się smakiem. Gdy wkraczają do lasu, wszystko jest już dokładnie wyzbierane, a ci, którzy zmobilizowali się, by wstać nieco wcześniej, wracają uradowani z koszami pełnymi pysznych grzybów. Czasem więc zdobycie takiego „łupu” wymaga pewnych poświęceń.

Idziemy na grzyby...  ale co potem?

Grzyby trzeba szybko przerabiać. Niezwłocznie po powrocie do domu grzyby oczyszczamy. Te przeznaczone do konsumpcji smażymy bądź gotujemy albo mrozimy. Okazy przeznaczone do suszenia zazwyczaj dzielimy na cząstki. Grzyby najszybciej można wysuszyć w suszarce do grzybów, warzyw i owoców. To urządzenie utrzymuje stałą temperaturę i cyrkulację powietrza w czasie całego procesu, dzięki czemu gotowy susz ma zawsze tą samą, najwyższą jakość.  

 

 

 

Smażymy!

Do smażenia grzybów będzie potrzebna solidna patelnia. Generalnie wybierając nową patelnię warto pamiętać, by jej dno było możliwie grube. To zapobiega przywieraniu potrawy i przypaleniom. Dodatkowo naczynie z grubym dnem równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu produkty szybko się obsmażają. Z pewnością w ten sposób uzyskamy pełnię walorów smakowych przygotowanej potrawy. 

Patelnia nieprzywierająca z powłoką granitową.  

 

Czy jeszcze zastanawiasz się, czy wybrać się na grzyby? Nie rozmyślaj, jedź do lasu i ciesz się najlepszymi smakami natury!   

 

 

Omlet z grzybami - sezonowy przysmak!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium