
Śliwki najlepiej wyglądają i smakują późną jesienią. W tym okresie posiadają również najwięcej wartości odżywczych. Zupa śliwkowa zdecydowanie przypadnie do smaku miłośnikom potraw na słodko. Niemniej jednak warto ją przyrządzić, by zobaczyć, jak smakuje! Szacujemy, że na jej ugotowanie wystarczy tylko 25 minut!
Jesienna zupa śliwkowa
Niezbędne składniki to:
-50 dag wyselekcjonowanych śliwek
-3 łyżki cukru
-2 łyżki rodzynek sułtańskich
-kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
-szklanka śmietany
-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku waniliowym, bądź śmietankowym
Jak przygotować zupę owocową?
Rodzynki namaczamy w czerwonym, wytrawnym winie. Śliwki myjemy i przepoławiamy na dwie te same części, usuwając pestki. W rondlu grzejemy 1 litr wody. Przekładamy śliwki i gotujemy. Kolejno odcedzamy na sitku. Do przygotowanej zawiesiny dorzucamy cukier i gotujemy. Następnie wsypujemy łyżeczkę mąki lub wybranego budyniu rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody. Masę jeszcze raz gotujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy rodzynki i wino.
Zupę owocowa można podać w niedużej bulionówce[/caption] Jeśli smak nie będzie odpowiedni, można dolać parę kropel soku z cytryny. Łączymy z ubitą śmietaną. Serwujemy z grubym makaronem lub z pokrojonym naleśnikiem. Zupę można serwować na zimno, wtedy można do niej dodać niewielkie biszkopciki lub domowe, kruche ciasteczka czy słodką chałkę. Smacznego!