Miód naturalny czy sztuczny?

Miód naturalny – pszczoły oszukują?

Znany i spożywany od tysiącleci – miód. Spadziowy, akacjowy, rzepakowy, malinowy czy jakikolwiek inny – każdy z tych rodzajów posiada nieco inny smak i właściwości. Jak w najprostszy sposób sprawdzić, czy mamy do czynienia z miodem naturalnym bez domieszek? Jak powstaje miód naturalny i sztuczny? Te i kilka innych praktycznych informacji znajdziecie w tym wpisie. Zapraszamy!

Pszczoły - produkcja miodu

Jak powstaje miód?

Do powstania naturalnego miodu niezbędne są dwie rzeczy: nektar kwiatowy i pszczoły. Zarówno tego pierwszego, jak i drugiego czasem brak. Niestety, ze względu na stosowanie niektórych środków chemicznych, zastąpienie naturalnych łąk roślinnością modyfikowaną(uprawy rolnicze) oraz zmniejszającą się liczbą pasiek, pszczół może być brakować. Dlatego ceny miodu idą w górę, a część roślin pozostaje niezapylona, zwłaszcza na terenach mocno zurbanizowanych.

Jeżeli jednak pszczoły trafią w miejsce, w którym nektaru jest pod dostatkiem, biorą się ostro do pracy. Nektar zabierany jest do ula i pod wpływem enzymów oraz kwasu mrówkowego sacharoza zostaje przekształcona w glukozę i fruktozę. Dzieje się to w układzie pokarmowym pszczoły. Wydaje się to być bardzo prostym procesem, jednak to przekształcenie ma kluczowe znaczenie zarówno dla pszczół, jak i dla ludzi. W ciągu swojego krótkiego życia jedna pszczoła jest w stanie wytworzyć łyżeczkę miodu.

Niektóre owady również produkujące miód, takie jak osy, zbierają nektar z roślin trujących dla ludzi. Spożycie takiego miodu może doprowadzić do bardzo poważnych zatruć.

Miód naturalny w słoiku

Miód – właściwości zdrowotne

Zastosowanie miodu skupia się zazwyczaj wokół sztuki kulinarnej i branży kosmetycznej. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych takich jak:

  • glukoza i fruktoza – odżywiają ciało i umysł, zalecane w diecie dla sportowców oraz każdego, kto potrzebuje dawki energii,
  • acetylocholina – obniża ciśnieni krwi i poprawia krążenie,
  • cholina – ochrania wątrobę i zwiększa wydzielanie żółci,
  • olejki eteryczne i flawonoidy – działania bakteriostatyczne.

Składniki zawarte w miodzie dodatkowo stymulują produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek, działa przeciwzapalnie, oczyszczająco, koi nerwy i przyspiesza gojenie się ran. Glukoza występująca w miodzie pobudza do pracy mózg, więc zamiast stosować syntetyczne napoje warto rozważyć samodzielne ich przygotowanie. Wystarczy miód naturalny, cytryna, woda i wygodny kubeczek!

Czy wiesz że…

… odnaleziony w grobowcu faraonów starożytnego Egiptu miód wciąż nadawał się do spożycia? Jak widać, szczelnie zamknięty miód może mieć bardzo długą datę przydatności do spożycia.

Miód naturalny a sztuczny

W sklepach poza miodem naturalnym dostępny jest także miód sztuczny. Produkowany jest poprzez rozkład sacharozy(cukrów złożonych) lub izoglukozy na cukry proste. Następuje to podczas odpowiedniej obróbki termicznej(podgrzewanie) przy zastosowaniu słabych kwasów. Aby otrzymać smak i aromat zbliżony do miodu naturalnego stosuje się barwniki i aromaty. Taki miód nie zawiera składników występujących w miodzie naturalnym i w przeciwieństwie do niego, nie może zawierać żadnych zanieczyszczeń.

Zdarza się, że nieuczciwi sprzedawcy próbują nam sprzedać coś, co miodem jest tylko w części. Jak sprawdzić z czym mamy do czynienia? Najprostszy test polega na zbadaniu konsystencji. Jeżeli lejący się z łyżeczki miód przyjmuje postać stożka – oznacza to jego naturalne pochodzenie. W przypadku powstawania dziurki – zastosowano domieszki z cukru(podkarmiając nim pszczoły, które biorą udział w tym niechlubnym procederze). Taką konsystencję powinien mieć miód naturalny(układa się w formę wypukłą):

Miód naturalny - stożek Miód naturalny - właściwa konsytencja

Przechowywanie miodu naturalnego

Szczelny słoik i zacienione chłodne miejsce – tyle wystarczy, by bezpiecznie przechować ten wyjątkowy produkt. Pod wpływem temperatury miód naturalny traci swoje właściwości lecznicze, dlatego najlepiej przechowywać go w odpowiednich warunkach. Zamiast gromadzić duże zapasy, warto regularnie kupować nowe porcje prosto z pasieki.

W związku z tym, że coraz więcej z nas zaczyna kichać i kaszleć, warto sięgnąć już teraz po ten produkt. Poprawi samopoczucie i pozwoli szybciej poradzić sobie z chorobą.

Z kolejnego wpisu dowiesz się:

  • jakie są najpopularniejsze rodzaje miodu,
  • od czego zależy proces krystalizacji,
  • na co zwracać uwagę podczas zakupu miodu.
1 komentuj

Komentarze wyłączone