Nowoczesne garnki w twojej kuchni

 

Rozwój technologii ma wpływ na każdą sferę naszego życia. Również w domowej kuchni z roku na rok widzimy, jak unowocześniane są dobrze nam znane urządzenia. Czajnik z podświetleniem LED, patelnia z powłoką nieprzywieralną czy noże ceramiczne – nowe modele akcesoriów kuchennych są coraz doskonalsze. A jakich zmian możesz się spodziewać w kategorii: garnki? Sprawdźmy jakie nowoczesne garnki są dostępne w ofercie sklepu internetowego TwójPasaż.pl.

 

Nowoczesne garnki w twojej kuchni

 

Czy jakość garnków rzeczywiście jest istotna? I jaki ma wpływ na proces gotowania? Zdecydowanie tak, rodzaj użytych materiałów do produkcji tych naczyń jest rzeczywiście kluczowy. Wpływa on nie tylko na ich trwałość, ale przede wszystkim przekłada się na jakość procesu gotowania i komfort użytkowania.

 

Nowoczesne garnki aluminiowe

 

Wiele osób pamięta aluminiowe garnki z lat osiemdziesiątych. Nie były one ładne wizualnie i w  dodatku nieanodowane aluminium, z którego były zrobione, miało szkodliwy wpływ na zdrowie.  Nie zapominajmy jednak, że aluminium to metal o wielu wyjątkowych właściwościach. Jest lekki i szybko się nagrzewa, zatem jego przydatność jest bezdyskusyjna. Jak zmienił się sposób produkcji naczyń z tego metalu? W tej chwili producenci zabezpieczają je warstwą tlenku glinu, dzięki czemu nic z niekorzystnych dla zdrowia substancji nie przedostaje się do gotowanej potrawy.

 

Nowoczesny garnek aluminiowy z pokrywką.

 

Najnowocześniejsze modele garnków są pokryte jeszcze jedną dodatkową powłoką,  mającą właściwości zapobiegające przywieraniu potraw. Powłoka ceramiczna, powłoka kamienna, teflonowa albo powłoka tytanowa – wybór opcji jest ogromny. Takie nowoczesne garnki są trwałe, bezpieczne i znakomite pod kątem codziennego użytkowania.

 

Garnek aluminiowy z dwuwarstwową powłoką ceramiczną

 

Garnki ze stali nierdzewnej

 

Ten typ naczyń do gotowania zyskał sobie wielu zwolenników. I nic dziwnego: takie garnki stalowe są trwałe, estetyczne i łatwe do utrzymania w czystości. Te najbardziej masywne, z pogrubionym, solidnym dnem, znakomicie zabezpieczą potrawę przed przywieraniem i jednocześnie będą równomiernie rozprowadzać ciepło, nawet na palniku gazowym. Warto zainwestować w garnki ze stali nierdzewnej, bo z pewnością jest to zakup na długie lata użytkowania.

 

          

 

Brytfanny

 

Brytfanna to garnek do zadań specjalnych. Służy do długotrwałego pieczenia mięs, drobiu, dań typu: gołąbki czy bigos i do smażenia łatwo przywierających produktów, takich jak powidła czy konfitury. Masywne, pogrubione ścianki i grube dno zapobiegają przywieraniu potraw oraz  kumulują ciepło, które równomiernie oddają.

 

Masywna brytfanna – gęsiarka, idealna do pieczenia drobiu i mięsa.

 

Producenci zwrócili też uwagę na funkcjonalność pokrywek do tego typu garnków. Są one zawsze dość wysokie, więc niektóre modele mają pokrywy przystosowane do dodatkowych funkcji. Stały się one oddzielnym naczyniem do smażenia czy nawet do grillowania.

 

Brytfanna z powłoką nieprzywieralną i pokrywą z funkcją grilla.

 

Tradycyjne garnki emaliowane

 

Jak na tle wcześniejszych kategorii nowoczesnych garnków wypadają tradycyjne naczynia emaliowane? Bardzo dobrze! To zdrowe i higieniczne w utrzymaniu garnki, polecane alergikom. Może w perspektywie dłuższego ich użytkowania nie są tak trwałe, jak np.: garnki stalowe, ale za to okres ich  użytkowania jest bezproblemowy. Takie garnki są przykładem na to, że niektóre rozwiązania nie wymagają spektakularnych ulepszeń.

 

Garnek emaliowany z pokrywką.

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.