
Bardzo szybka w zrobieniu przekąska, która sprawdzi się w każdej sytuacji i miejscu, w którym się znajdujemy. Najwyborniej łączy się ze świeżym, chrupiącym chlebem, albo zrobioną grzanką z masłem. Z pewnością można ją zapakować do pojemnika i zabrać na wynos, jako drugie śniadanie.
Oryginalna sałatka śniadaniowa
Potrzebne komponenty:
-kawałek sera żółtego (20 dag)
-słoiczek marynowanych pieczarek lub innych grzybów
-1/4 kilograma surowych pieczarek
-1 cebula
-1 smakowite dorodne jabłko
-odrobina majonezu
-szczypta soli -trochę cukru -sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowania składników do sałatki
Sposób wykonania: Surowe pieczarki obmywamy i czyścimy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na gorącym tłuszczu na patelni przez okres ok. 6 minut.
Tarka do rozdrabniania produktów spożywczych
Ser trzemy na tarce o średnich dziurkach. Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu - można kupić starty ser paczkowany. Marynowane grzybki wyjmujemy z marynaty. Chwilę odsączamy na sitku, a następnie kroimy w kostkę. Również jabłko i cebulę ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Miska powinna być na tyle duża, by można było wymieszać wszystkie składniki.
Wszystkie produkty ze sobą łączymy w jednej misce, dokładnie mieszając. W osobnym naczyniu delikatnie mieszamy majonez z sokiem cytryny. Doprawiamy go odrobiną soli, pieprzu oraz cukru. Dodajemy sos do sałatki i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z czym smakuje sałatka?
Niewielką ilość sałatki nakładamy na pieczywo, tworząc oryginalną kanapkę. Osoby, które dbają o swoją linię mogą użyć zamienników. Na przykład zamiast majonezu wykorzystać jogurt naturalny typu greckiego. W każdej wersji sałatka ma wyraźny, niebanalny smak. Życzymy smacznego!