Idealnie sprawdzi się jako lekka zakąska czy danie na przyjęciu w niewielkim gronie. W smaku jest bardzo delikatna. Poleca się podawać ją po wcześniejszym oziębieniu. Przygotowanie jej jest niesamowicie proste. Potrzebny jest tylko kwadrans! Warto także dodać, że sałatka z selera nie jest bardzo kaloryczna. Osobom z wysokim cholesterolem polecamy zamianę majonezu na rzecz jogurtu typu greckiego. Sałatkę selerową można podawać przez cały rok.
Bardzo zdrowa sałatka selerowa
Niezbędne składniki do jej wykonania:
-1 słoik selera w zalewie
-1 niewielka puszka kukurydzy
-około 5-6 kawałków ananasa z konserwy w słodkim syropie
-2 łyżki majonezu -niewielka ilość soli -szczypta zmielonego pieprzu
Jak przygotować sałatkę z selera?
Sposób zrobienia: Wszystkie składniki odsączamy na durszlaku.
Durszlak to pojemne sito kuchenne, do wygodnego odsączania produktów
Kolejno kukurydzę oraz seler wrzucamy do pojemnika, najlepiej szklanej miski. Ananasa kroimy na drobne kostki. Dorzucamy do reszty składników. Mieszamy z 2 łyżkami majonezu oraz przyprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Przenosimy na krótki okres do schłodzenia w lodówce.
Dekoracja sałatki selerowej
Można górę sałatki oprószyć posiekaną, świeżą natkę pietruszki. Można też ułożyć wzór z namoczonych rodzynek czy kawałków brzoskwini z konserwy, jeśli preferujemy słodszą wersję.