Przepis na babkę ziemniaczaną

Przepis na babkę ziemniaczaną

Treściwe danie dla wszystkich, którzy chcą zmniejszyć ilość mięsa w swojej diecie. Jest to także babka dla zaradnych pań domu. Każdy bowiem składnik może pochodzić z nadwyżki jedzenia z poprzedniego dnia.

Pyszna babka ziemniaczana

Składniki niezbędne do przygotowania dania:

-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach (lub pozostałych z obiadu)

-1 duża łyżka masła

-2 kopiaste łyżki utartego, pikantnego, żółtego sera

-2 łyżki śmietany

-dwa jajka

-szczypta soli

-parę zmielonych ziaren białego pieprzu

-granulowany imbir -masło do wysmarowania formy  

 

      

 

Przygotowanie masy na babkę

Sposób postępowania krok po kroku: Ugotowane ziemniaki dusimy. Do masy dodajemy żółtko, śmietanę, starty ser oraz przyprawy. Wszystko rozdrabniamy w robocie kuchennym na jednolitą, gładką masę bez zgrubień.  

 

Przykładowy blender do dokładnego rozdrabniania produktów kuchennych[/caption]   W oddzielnym pojemniku ubijamy białka, a następnie scalamy z masą ziemniaczaną. Cały czas delikatnie mieszamy. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia lub naczynie. Przenosimy ziemniaczaną masę do foremki. Umieszczamy wszystko w piekarniku i zapiekamy przez czas 30 minut (wszystko zależy od wielkości naczynia).

 

                 

 Przykładowe formy metalowe do pieczenia babki ziemniaczanej

 

Babkę podajemy jeszcze gorącą. Wybitnie smakuje z kefirem, naturalnym jogurtem, bądź maślanką. Można także zrobić do niej duszony szpinak oraz sadzone jajko. Babka ziemniaczana sprawdzi się też jako pożywna przekąska na zimno, na wycieczkę lub piknik.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium