
Treściwe danie dla wszystkich, którzy chcą zmniejszyć ilość mięsa w swojej diecie. Jest to także babka dla zaradnych pań domu. Każdy bowiem składnik może pochodzić z nadwyżki jedzenia z poprzedniego dnia.
Pyszna babka ziemniaczana
Składniki niezbędne do przygotowania dania:
-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach (lub pozostałych z obiadu)
-1 duża łyżka masła
-2 kopiaste łyżki utartego, pikantnego, żółtego sera
-2 łyżki śmietany
-dwa jajka
-szczypta soli
-parę zmielonych ziaren białego pieprzu
-granulowany imbir -masło do wysmarowania formy
Przygotowanie masy na babkę
Sposób postępowania krok po kroku: Ugotowane ziemniaki dusimy. Do masy dodajemy żółtko, śmietanę, starty ser oraz przyprawy. Wszystko rozdrabniamy w robocie kuchennym na jednolitą, gładką masę bez zgrubień.
Przykładowy blender do dokładnego rozdrabniania produktów kuchennych[/caption] W oddzielnym pojemniku ubijamy białka, a następnie scalamy z masą ziemniaczaną. Cały czas delikatnie mieszamy. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia lub naczynie. Przenosimy ziemniaczaną masę do foremki. Umieszczamy wszystko w piekarniku i zapiekamy przez czas 30 minut (wszystko zależy od wielkości naczynia).
Przykładowe formy metalowe do pieczenia babki ziemniaczanej
Babkę podajemy jeszcze gorącą. Wybitnie smakuje z kefirem, naturalnym jogurtem, bądź maślanką. Można także zrobić do niej duszony szpinak oraz sadzone jajko. Babka ziemniaczana sprawdzi się też jako pożywna przekąska na zimno, na wycieczkę lub piknik.