Przepis na barszcz z pieczonych buraków

Przepis na barszcz z pieczonych buraków

Dla wielu osób wigilijny stół pełen świątecznych potraw nie byłby kompletny bez domowego barszczu czerwonego. Najwięksi fani uważają, że w tej jeden zimowy wieczór w roku, ma niesamowity aromat. Zwłaszcza, gdy jest serwowany z domowymi uszkami.  

 

 

Tradycyjny barszcz czerwony

Składniki:

-4-5 dojrzałych buraków

-1/2 litra zakwasu buraczanego

-garść włoszczyzny

-4 ząbki czosnku

-2 suszone grzyby (najlepiej kapelusze)

-ewentualnie 2-3 kostki rosołowe

-kilka liści laurowych

-kilka ziaren ziela angielskiego

-trochę ziaren pieprzu czarnego oraz odrobina mielonego pieprzu

-1 łyżka majeranku

-odrobina cukru

-niewielka ilość soli

-sok wyciśnięty z 1 cytryny

 

Pieczemy buraki na barszcz

Sposób zrobienia: Zanim rozpoczniemy, najlepiej ubrać rękawiczki ochronne, ponieważ warzywa bardzo mocno barwią ręce. Buraki myjemy i wykładamy w pojemniku żaroodpornym. Zapiekamy w piecu około 1 godziny w temperaturze 180˚C. Po tym okresie wyciągamy do przestygnięcia, obieramy i trzemy na tarce o dużych otworkach. Pieczenie buraków pozwala zachować pełnię ich smaku i wszystkie minerały, które zawierają.

 

Naczynie żaroodporne - brytfanna, idealna do pieczenia warzyw

 

Włoszczyznę, po umyciu, tniemy. Wlewamy wodę do dużego garnka. Dodajemy buraki, włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz ziarnisty. Można także dodać kostki rosołowe. Zagotowujemy. Dorzucamy suszone grzyby w całości. Po upływie około 1 godziny czasu, dolewamy zakwas buraczany wraz z solą i startym czosnkiem. Przecedzamy, wyławiamy większe przyprawy. Kolejno doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem.

 

Do przygotowania domowego zakwasu buraczanego, najlepsze są tradycyjne naczynia kamionkowe.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium