Okres świąteczny będzie już niedługo. Ani się obejrzymy jak znów przygotowywać będziemy popisowe potrawy. A może w tym roku zrobić coś niekonwencjonalnego, spróbować zaskoczyć rodzinę i gości czymś zupełnie nowym i nietuzinkowym? Warto już dużo zawczasu poszukać inspiracji.
Ciasto czekoladowe na święta
Jedną z nich może być czekoladowo-orzechowy wypiek świąteczny! Nie ma chyba osoby, który nie skusi się na choćby na jeden kawałek. Do wykonania ciasta - babki potrzebujesz:
-200 g mąki pszennej
-1 solidną łyżeczkę proszku do pieczenia
-1 opakowanie cukru waniliowego
-170 g cukru -200g masła
-4 całe jajka
-1/2 tabliczka gorzkiej czekolady
-1/2 aromatu waniliowego
-100 g zmielonych orzechów włoskich
-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na polewę:
-1 tabliczka czekolady mlecznej
-1 łyżeczka masła
Duża miska kuchenna ze stali nierdzewnej
Wszystko (oprócz kawy) dodajemy do pojedynczej, wielkiej misy. Wszystko, za pomocą miksera, ostrożnie mieszamy do stworzenia jednolitej masy. Dodajemy część orzechów. Te najładniejsze zostawiamy do finalnej prezentacji. Gotową masę wlewamy do formy do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 160˚C piekarnika, okres: na więcej niż godzinę. Po wystawieniu zostawić na chwilę, by babka ochłodziła się. W tym czasie zaparzamy filiżankę kawy. Małą łyżeczką nasączamy wypiek z każdej strony. W osobnym garnuszku roztapiamy łyżeczkę masła i mleczną czekoladę. Cały czas mieszając, by polewa nie miała grudek. Odstawić na blat kuchenny, by chwilkę ostygła. Potem obficie polać uprzednio przygotowaną glazurą. Dodać gdzieniegdzie orzechy mielone dla dekoracji. Ciasto przekładamy na paterę i podajemy gościom.