Przepis na deser "Kolorowy zawrót głowy"

Przepis na deser "Kolorowy zawrót głowy"

Gdy za oknem coraz zimniej, pada i mamy mało energii, warto postawić na energiczne barwy! Jak poprawić nastrój domownikom? Pomocna będzie prosta, ale niebanalna słodka przekąska. Już teraz sprawdź, czy masz w kuchennej szufladzie zapas galaretek.  

 

 

Kolorowy deser

Niezbędne składniki do przygotowania deseru to:

-herbatniki lub łamliwe ciasteczka

-galaretka ciemna  oraz galaretka zielona lub inne mocne kolory

-2 galaretki jasne

-konserwa ananasów i konserwa brzoskwiń

-owoce sezonowe

-0, 5 L śmietanki kremówki

 

Przygotowanie deseru

Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach i czekamy, aż zastygną. Można to zrobić dzień wcześniej, by szybciej przygotować deser. Do rozpuszczenia jasnych galaretek zużywamy tylko połowę wody, szacowanej na opakowaniu. Zanim galaretki o jasnej barwie zaczną tężeć, dolewamy do nich śmietanę kremówkę (lekko spienioną po ubiciu mikserem).  

 

 

 

 

Blender z końcówką do ubijania śmietany i mieszania ciast. 

 

Do jeszcze płynnych galaretek dodajemy odsączone owoce z puszki lub sezonowe. Możemy też owoce zostawić tylko do przełożenia deseru - tutaj jest pełna dowolność.  

 

 

 

Przygotowujemy pucharki do deserów lub wysokie szklanki albo salaterki. Rozgniatamy herbatniki na niewielkie kawałki i wysypujemy nimi spód naczyń. W międzyczasie odsączamy na sitku owoce z puszki i kroimy je w drobną kostkę.  Nie przerywając mieszania, dodajemy owoce. Całość przelewamy do wybranego przez siebie naczynia końcowego. Odstawiamy całość do lodówki, żeby zgęstniała. Przed podaniem, kroimy wszystko na równe paski. Można także udekorować deser bitą śmietanę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium