Przepis na ciasto - ulubiony torcik Babci

Przepis na ciasto - ulubiony torcik Babci

W każdej rodzinie z pokolenia na pokolenia przekazywane są różne sekrety, także te cukiernicze i kulinarne. Przepisy dawnych potraw czy ciast to rodzinne skarby. Nie jedna gospodyni posiada przepis, który ma już co najmniej ćwierć wieku! My dzielimy się rodzinnym sekretem naszej ukochanej babci!

Tort czekoladowy z konfiturą morelową

By wykonać popisowe ciasto babci, należy przygotować: -18 dag czekolady gorzkiej lub deserowej -18 dag masła -18 dag cukru -18 dag mąki pszennej -8 całych jajek 2 szklanki marmolady morelowej (może być też inny smak) -1 tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej -10 dag cukru -1/2 szklanki śmietanki WAŻNE! Wszystkie składniki zważ precyzyjnie! Babcia zawsze stosowała się do przepisu i zawsze  ciasto wychodziło perfekcyjnie.  

 

 

Waga kuchenna to gwarancja precyzyjnie odmierzonych składników  

 

Robimy wspaniały tort!

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Masło łączymy z cukrem i rozcieramy na puch. Babcia była zwolenniczką wykonywania tego ręcznie, jednak my dopuszczamy użycie miksera. Gdy masa już stanie się jednolita, ostrożnie przelewamy do niej rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Nie przerywając mieszania, dodajemy etapowo każde żółtko. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Połowę ubitej piany z białek dodajemy, delikatnie mieszając, do masy. Kolejno przesiewamy mąkę przez sito i dodajemy ją do ciasta, także delikatnie mieszając. Teraz powoli dodajemy pozostałą pianę z białek i jeszcze raz, ostrożnie i dokładnie, mieszamy wszystkie  składniki. Dawniej ten etap mieszania wykonywano drewnianą łyżką, dziś wszystkie składniki doskonale przełączy metalowe mieszadło tego typu:

 

 

Pieczemy nasze ciasto w tortownicy

Szykujemy tortownicę do pieczenia, wykładając ją pergaminem. Dzięki temu gotowe ciasto nie przyklei się do jej spodu i łatwo będzie je z niej wyciągnąć.

 

 

Teraz zawartości miski przelewamy do formy do pieczenia. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego na 160˚C na ok. 40-45 minut. I czekamy. Po upływie podanego czasu sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe. Najlepiej jest nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem - jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe. Przydatną radą, czy torcik babci jest gotowy, jest także sprawdzenie boków ciasta. Jeśli ciasto będzie gotowe, boki zaczną odchodzić od boku tortownicy. Upieczone ciasto wyciągamy z blachy, by ostygło i nie przeszło specyficzną wonią metalowej formy.

Dekorujemy torcik czekoladowy

Wierzch i boki smarujemy obficie marmoladą morelową. Następnie ciasto polewamy domową polewą. Jak ją przygotować? Pokruszoną czekoladę, cukier i śmietankę roztapiamy w rondelku aż do wrzenia. Należy uważać, by masa się nie przypaliła! Ściągamy rondel z palnika po upływie 3 minut od wrzenia. Przy użyciu cienkiego i długiego noża równo rozprowadzamy ją po całej powierzchni ciasta (boki też!). Odstawiamy ciasto do lodówki, aby stężało. Porcje ciasta podajemy z  podajemy z bitą śmietaną, kleksem konfitury lub z cukrem pudrem lub kulką lodów. Wybór należy do nas. smacznego!   

 

 

Modna dekoracja tortu z wiórek białej czekolady

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium