Przepis na ciemne ciasto z czekoladą

Przepis na ciemne ciasto z czekoladą

To tradycyjne ciasto czekoladowe  jest przez wszystkich lubiane.  Jego wspaniały smak kochają dorośli i dzieci. Jest szybkie i tanie w przygotowaniu. Doskonale pasuje do kawy lub popołudniowej herbaty albo z wybranym sokiem naturalnym.

Doskonałe ciasto czekoladowe

Potrzebne składniki do zrobienia ciasta to: -1 kostka margaryny lub masła -2 szklanki cukru -4 łyżki kakao -1/2 szklanki wody -2 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 jajek -1/2 tabliczki czekolady deserowej (lub gorzkiej) Zaczynamy od przygotowania rondelka. Umieszczamy w nim masło, cukier, kakao. Zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Gdy będzie już wrzeć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ochłodzenia. Następnie odlewamy 1/2 szklanki polewy, dodajemy do tego 1/2 tabliczki czekolady. Wszystko rozpuszczamy i szczegółowo mieszamy trzepaczką. Do pozostałej części wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz rozbełcone jajka. Uzyskaną masę wylewamy formę. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez czas 40 minut.

 

Elektryczny piekarnik wielofunkcyjny

 

Jak udekorować ciasto czekoladowe?

 

   

 

Czekolady nigdy dość! Po upieczeniu i ochłodzeniu obficie polewamy wierzch ciasta roztopioną czekoladą. Finalna dekoracja zależy, od naszego pomysłu. Dokładamy wiórki kokosowe, mogą być także orzechy włoski i laskowe oraz migdały.  Można także wykorzystać gotowy przepis na polewę zewnętrzną. Do jej zrobienia wystarczy pojedyncza opakowanie czekolady deserowej, ewentualnie kakao się także przyda. Wiórki czekoladowe, bita śmietana (domowej wykonania) oraz wiórki kokosowe. Wszystkie wymienione składniki wkładamy do rondla, chwilę ogrzewamy i polewamy wypiek. 

Poręczny rondel do podgrzewania składników

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium