Przepis na cytrynowy placuszek

Przepis na cytrynowy placuszek

Ciasto o cytrynowym smaku to świetna propozycja dla osób, które nie lubią bardzo słodkich wypieków. Zadowoli nie jedno podniebienie! Jest jednocześnie lekkie ale i puszyste. Sprawdzi się na niezobowiązującym przyjęciu oraz jako przekąska na pikniku. Zobacz nasz niezawodny przepis.  

 

 

Pyszne ciasto cytrynowe

Do zrobienia cytrynowego ciasta potrzebne będą:

-4 duże jaja (całe)

-1 szklanka cukru pudru

-1 kostka masła

-2 szklanki mąki tortowej

-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

-2 całe, dorodne cytryny

-tłuszcz do wysmarowania blachy.

Cytryny starannie wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą, potem sparz je gorącą wodą na sitku. Czystą wierzchnią warstwę trzemy na małych oczkach tarki. Sok wyciskamy, dbając o to, by usunąć z niego wszystkie pestki. Do miski wrzucamy białka. Ubijamy je mikserem na zwartą pianę. Do białek dolewamy roztopiony tłuszcz. Odstawiamy wszystko na 2 minuty.

Łączymy pozostałe składniki ciasta

Białka z tłuszczem ubijamy delikatnie, dodając żółtka, skórkę i sok z cytryn. Nie przerywając mieszania, przesiewamy na sitku mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, dbając o to, by składniki równomiernie się wymieszały. Gdy ciasto będzie wymieszane i puszyste, wylewamy je do wcześniej przygotowanej foremki podłużnej lub okragłej.  

 

               

Placek pieczemy w temperaturę 160˚C przez  35-40 minut lub, w zależności od barwy wypieku, nieco dłużej. Zanim placek wyciągniemy z piekarnika, warto zostawić go jeszcze na 10 minut przy niezamkniętych drzwiczkach. Po wyciągnięciu i ochłodzeniu, należy posypać je "od serca" cukrem pudrem. Opcjonalnie można także ciasto przekroić i wypełnić przestrzeń lekkim, cytrynowym kremem.

 

 

Przesiany w sitku cukier puder nie ma grudek a lukier jest aksamitnie gładki.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium