
Prosta, zwyczajna zupa jarzynowa, którą znają wszyscy od najmłodszego dziecka. Najwyborniej smakuje w czasie wzmożonego wzrostu warzyw, ponieważ ma najwięcej witamin i składników odżywczych. Warto do niej zachęcać niejadków, ponieważ zwiększy ich odporność.
Lekka zupa jarzynowa
Składniki potrzebne do jej zrobienia:
-1/4 główki białej kapusty
-garść fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (10 dag)
-4 dojrzałe marchewki
-1 cała pietruszka
-3 młode ziemniaki
-1 koper
-1/2 szklanki śmietany
-1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
-2 gałązki selera naciowego
-odrobina soli
-parę ziaren sproszkowanego pieprzu czarnego
Przygotowujemy bulion warzywny
Sposób przygotowania: Marchewkę, seler, pietruszkę oraz ziemniaki opłukujemy pod bieżącą wodą. Dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do podgrzanego wywaru drobiowego. Zagotowujemy około kwadransa. Przecinamy kapustę w paski oraz fasolkę szparagową w kilkucentymetrowe części. Wrzucamy do zupy i trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez czas około 10 minut.
Młynek do mielenia pieprzy z żarnami ceramicznymi
Gdy jarzyny będą miękkie, wówczas zaciągamy całość śmietaną. Przyprawiamy według gustu niewielką ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Wierzch posypujemy zielonym koperkiem, drobno pociętym, najlepiej z własnej hodowli. Można również dodać do wywaru ugotowany, sypki ryż, jeśli pragniemy, by całość była bardziej treściwa. Jeśli mamy apetyt na dodatki mączne - klasyczny makaron, domowej pracy lane kluski czy sypką kaszkę, je także możemy serwować wspólnie w naczyniu.