Przepis na domową zupę jarzynową

Przepis na domową zupę jarzynową

Prosta, zwyczajna zupa jarzynowa, którą znają wszyscy od najmłodszego dziecka. Najwyborniej smakuje w czasie wzmożonego wzrostu warzyw, ponieważ ma najwięcej witamin i składników odżywczych. Warto do niej zachęcać niejadków, ponieważ zwiększy ich odporność.

 

Lekka zupa jarzynowa

   

Składniki potrzebne do jej zrobienia:

-1/4 główki białej kapusty

-garść fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (10 dag)

-4 dojrzałe marchewki

-1 cała pietruszka

-3 młode ziemniaki

-1 koper

-1/2 szklanki śmietany

-1 i 1/2 litra bulionu drobiowego

-2 gałązki selera naciowego

-odrobina soli

-parę ziaren sproszkowanego pieprzu czarnego  

 

 

Przygotowujemy bulion warzywny

Sposób przygotowania: Marchewkę, seler, pietruszkę oraz ziemniaki opłukujemy pod bieżącą wodą. Dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do podgrzanego wywaru drobiowego. Zagotowujemy około kwadransa. Przecinamy kapustę w paski oraz fasolkę szparagową w kilkucentymetrowe części. Wrzucamy do zupy i trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez czas około 10 minut.

Młynek do mielenia pieprzy z żarnami ceramicznymi

 

Gdy jarzyny będą miękkie, wówczas zaciągamy całość śmietaną. Przyprawiamy według gustu niewielką ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Wierzch posypujemy zielonym koperkiem, drobno pociętym, najlepiej z własnej hodowli. Można również dodać do wywaru ugotowany, sypki ryż, jeśli pragniemy, by całość była bardziej treściwa. Jeśli mamy apetyt na dodatki mączne - klasyczny makaron, domowej pracy lane kluski czy sypką kaszkę, je także możemy serwować wspólnie w naczyniu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium