
Uszka to doskonałe uzupełnienie aromatycznego barszczu. Chociaż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, efekt jest niesamowity. Z pewnością goście oraz domownicy uznają te działania. Można również zachęcić całą rodzinę do wspólnego lepienia.
Pyszne uszka z grzybami
Niezbędne składniki:
-garść kapeluszy borowików ugotowanych w bulionie
-1 cebula
-1 płaska łyżka masła
-2 łyżki bułki tartej
-niewielka ilość soli
-parę zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu Komponenty na ciasto:
-1 szklanka mąki
-niewielka ilość soli
-1 surowe żółtko -1 łyżka oliwy
-1/2 szklanki ogrzanej wody
-odrobina soli -1 łyżka oleju
-mąka potrzebna przy formowaniu
Przygotowanie farszu do uszek
Sposób przygotowania: Robimy farsz. Gotowe grzyby siekamy najdrobniej, jak umiemy lub wkładamy do specjalnej maszynki. Cebulę sieczemy na bardzo małe kawałeczki i zasmażamy na maśle. Gdy zacznie się szklić, dokładamy grzyby, przyprawy i bułkę tartą. Całość mieszamy, a następnie odkładamy do schłodzenia. Ciasto na uszka: Przekładamy wszystkie potrzebne składniki do miksera i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie już pulchne i jednorodne, odkładamy na chwilę, by "odpoczęło".
Klasyczna stolnica drewniana, idealna do robienia pierogów i uszek[/caption] Na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. Wałkujemy ciasto na 2 cienkie placki. Kroimy kwadraty o boku 3 cm. Na środek każdego kwadratu, za pomocą łyżki wykładamy farsz. Uszko zawijamy po przeciwstawnych bokach do środka. Scalamy na górze porządnie, by nic nie wypadło podczas gotowania.
Gotowanie: zagotowujemy wodę z solą i łyżką oleju. Łyżką cedzakową układamy uszka na wrzątek. Oczekujemy, aż wypłyną. Przygotowane wyciągamy na stół i pokrywamy masłem. Serwujemy razem z ciepłym barszczem.