Przepis na domowe uszka grzybowe

Przepis na domowe uszka grzybowe

Uszka to doskonałe uzupełnienie aromatycznego barszczu. Chociaż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, efekt jest niesamowity. Z pewnością goście oraz domownicy uznają te działania. Można również zachęcić całą rodzinę do wspólnego lepienia.

 

   

Pyszne uszka z grzybami

Niezbędne składniki:

-garść kapeluszy borowików ugotowanych w bulionie

-1 cebula

-1 płaska łyżka masła

-2 łyżki bułki tartej

-niewielka ilość soli

-parę zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu Komponenty na ciasto:

-1 szklanka mąki

-niewielka ilość soli

-1 surowe żółtko -1 łyżka oliwy

-1/2 szklanki ogrzanej wody

-odrobina soli -1 łyżka oleju

-mąka potrzebna przy formowaniu

Przygotowanie farszu do uszek

Sposób przygotowania: Robimy farsz. Gotowe grzyby siekamy najdrobniej, jak umiemy lub wkładamy do specjalnej maszynki. Cebulę sieczemy na bardzo małe kawałeczki i zasmażamy na maśle. Gdy zacznie się szklić, dokładamy grzyby, przyprawy i bułkę tartą. Całość mieszamy, a następnie odkładamy do schłodzenia. Ciasto na uszka: Przekładamy wszystkie potrzebne składniki do miksera i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie już pulchne i jednorodne, odkładamy na chwilę, by "odpoczęło".  

 

 

 

Klasyczna stolnica drewniana, idealna do robienia pierogów i uszek[/caption]   Na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. Wałkujemy ciasto na 2 cienkie placki. Kroimy kwadraty o boku 3 cm. Na środek każdego kwadratu, za pomocą łyżki wykładamy farsz. Uszko zawijamy po przeciwstawnych bokach do środka. Scalamy na górze porządnie, by nic nie wypadło podczas gotowania.  

 

 

Gotowanie: zagotowujemy wodę z solą i łyżką oleju. Łyżką cedzakową układamy uszka na wrzątek. Oczekujemy, aż wypłyną. Przygotowane wyciągamy na stół i pokrywamy masłem. Serwujemy razem z  ciepłym barszczem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium