
Tradycyjne ciasto drożdżowe to najbardziej znany smak i zapach z dzieciństwa. Każdy z nas tęskni za tym aromatem, smakiem i niezwykłą delikatnością tego świeżego wypieku. Niestety, nie zawsze to ciasto wychodzi taki, jaki byśmy chcieli. Marzy nam się perfekcyjne ciasto drożdżowe, które można szybko przygotować. Przepis na taki wypiek przyda się w każdym domu.
Tak lubiane ciasto drożdżowe
Zapracowanym polecamy ciasto drożdżowe z kruszonką! Póki posiadamy odrobinę czasu i chęci... po prostu zróbmy je! Pyszny podwieczorek sam się nie zrobi!
Potrzebne składniki:
-10 dag drożdży
-1 szklanka mleka
-1 kostka masła lub masła roślinnego
-1 szklanka cukru pudru
-2 duże cukry waniliowe
-4 całe jajka -odrobina soli
-co najmniej 4 szklanki mąki (można dodać więcej, gdy ciasto będzie się zbyt kleiło!)
-bakalie
Do wykonania kruszonki potrzebujemy:
-1/2 kostki masła
-1/2 szklanki cukru pudru
-3/4 szklanki mąki krupczatki
-1 duży cukier waniliowy
Do miski przenosimy rozdrobnione drożdże. Zalewamy je ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy. Kolejno ostrożnie wlewamy letni, roztopiony tłuszcz i wbijamy całe jajka. Mieszamy, by składniki się połączyły. Następnie zakrywamy naczynie ręcznikiem i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe, suche miejsce. Dobrym pomysłem jest ulokowanie naczynia z ciastem tuż przy grzejniku, wówczas ciasto ładnie rośnie!
Rośnie… jak na drożdżach!
Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Przesianie mąki powoduje, że ciasto jest pulchniejsze i dobrze wyrasta.
Sitko kuchenne do przesiewania mąki.
Dosypujemy sól, bakalie, wszystko łączymy tak, by nie było grudek. Wykładamy ciasto na blachę, by jeszcze chwilę rosło. W tym czasie zajmujemy się wyrabianiem kruszonki. Składniki dokładnie siekamy i wyrabiamy, potem palcami rozdrabniamy ją na drobne kawałki. Kruszonką obficie dekorujemy ciasto na blaszce.
Blaszka do pieczenia ciast prostokątna.
Wstawiamy na 1 godzinę do ciepłego piekarnika. Pieczemy w 160˚C. Ostrożnie! Należy ciągle sprawdzać wysokość ciasta - bez otwierania piekarnika, by ciasto nie opadło! - bo może się okazać, że czas pieczenia się znacznie zmniejszy. Gdy ciasto będzie już rumiane, wyjmujemy je na kuchenny blat. Po wystudzenia natychmiast zabieramy się do jedzenia. To jest pyszne!