Wielkanocne, uroczyste śniadanie łączy się z kolorowymi jajkami. Nie muszą to być tylko ozdobne pisanki, czy kraszanki. Warto wykorzystać azjatycki pomysł, by uzyskać oryginalny wygląd skorupek. Z pewnością taka nowość zaskoczy gości oraz domowników.
Wielkanocne jajka po azjatycku
Składniki:
-ilość jaj zależna od liczby osób podczas śniadania
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka suchych liści herbaty
-kilka kawałków suszonej skórki z mandarynki lub innych cytrusów
Jak przygotować jajka na wielkanocne śniadanie?
Sposób zrobienia: Odpowiednią liczbę jajek gotujemy na twardo w odkrytym garnku lub w jajowarze. Studzimy w zimnej wodzie.
Przykładowy model jajowaru do gotowania jajek na twardo i na miękko
Kolorowe jajka bez skorupek
Pozbywamy się skorupek z jaj i wkładamy je do miski. W oddzielnym rondlu wlewamy wodę. Dokładamy odrobinę soli, zasuszone liście herbaty oraz suchą skórkę z mandarynki. Całość gotujemy. Odstawiamy na moment z palnika, by całość lekko ostygła. Wkładamy poprzednio ugotowane jajka bez skorupek. Gotujemy jajka w ciemnym naparze pod przykryciem. Na najmniejszym płomieniu zostawiamy garnek przez okres około 2 godzin. Ciecz nie powinna się mocno gotować! Wyciągamy jajka za pomocą łyżki cedzakowej. Każde z nich przecinamy na dwie te same części. Można je podawać na półmisku oprószone przyprawami i pociętym drobno koperkiem. Albo przekrojone położyć na gorącej grzance z chleba tostowego i z masłem lub majonezem.
Elegancki półmisek do serwowania jaj na twardo