Karp to niezastąpiony ryba na polskiej kolacji wigilijnej. W każdej rodzinie gospodyni ma swój osobisty przepis, często przekazywany latami, z pokolenia na pokolenie. Warto jednak go nieco odświeżyć i dla odmiany, przyrządzić inaczej, niż zwykle. Proponujemy łatwy sposób przygotowania aromatycznej ryby. Wystarczy tylko parę składników, z których większość jest w każdej domowej kuchni.
Karp w pysznym sosie
Składniki dania:
-karpie w całości
-pietruszka
-cebula
-marchew
-por
-seler
-cytryna
-1/2 kostki masła (może też być masło klarowane)
-odrobina soli
-niewielka ilość pieprzu, najlepiej cytrynowego
Dobrej jakości masło jest kluczowe dla smaku tej potrawy
Jak przygotować karpia na Wigilię?
Karpie myjemy dokładnie i odcinamy łeb, ogon, skrzela, płetwy oraz wyjmujemy wnętrzności. Po oczyszczeniu nacieramy solą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki. Sposób zrobienia wywaru: W dużym garnku robimy wywar. Wkładamy obrane jarzyny, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Kropimy sokiem z cytryny. Gotujemy. Po pewnym okresie zmniejszamy płomień. Sposób przygotowania ryby: Układamy na garnku metalowy durszlak i kładziemy karpia. Można go jeszcze dodatkowo doprawić. Zasłaniamy pokrywą. Gdy mięso ryby zacznie odstawać od kręgosłupa, ściągamy. Gorącą rybę delikatnie przenosimy na półmisek. Dekorujemy pociętymi w talarki lub paski warzywami, cytryną oraz pociętą zieleniną, na przykład natką pietruszki. Na wierzch kładziemy zmrożone kawałki masła lub zakrywamy rozpuszczonym masłem.
Durszlak metalowy stalowy, odpowiedni do gotowania na parze
Sos: Na bazie otrzymanego wywaru i tradycyjnej zasmażki na maśle, możemy przygotować aromatyczny sos, idealny do polania ugotowanej na parze ryby. By obniżyć kaloryczność dania, podajmy rybę z ryżem. Smacznego!