Sprawdzony przepis na zrazy

Sprawdzony przepis na zrazy

Niebanalne zrazy z nadzieniem doskonale urozmaicą niejeden posiłek. Podane z kaszą wiejską lub gryczaną stworzą pełnowartościowy posiłek. Można również dać z domowymi kluskami, surówką wielowarzywną, buraczkami, a także z ogórkiem kiszonym z sezonowych rezerw.

Pyszne zrazy z nadzieniem

Do stworzenia rolad z wędliną i ogórkiem potrzebujemy:

-1 kg mięsa (biodrówki) lub schabu bez kości

-4-6 plastrów szynki lub ulubionej wędliny (najlepiej, jeśli będą duże)

-3 ogórki kiszone lub konserwowe

-3 łyżki musztardy sarepskiej (lub francuskiej, w zależności od upodobań)

-8-12 sztuk suszonych śliwek

-2-3 sztuki suszonych grzybów

-1 kostka rosołowa

-2 kromki czerstwego chleba

-1 łyżka masła

-1 łyżka oliwy

-szczypta papryki słodkiej

-parę liści laurowych

-3 sztuki ziela angielskiego

-niewielka ilość soli

-szczypta pieprzu

Sposób wykonania: Mięso dokładnie obmyć pod bieżącą wodą. Kolejno pokroić w cienkie, równe plastry, każdy z nich trzeba rozbić tłuczkiem. Posypać całość solą i pozostałymi przyprawami, nie pomijając żadnej strony. Ogórki kroimy pionowo na słupki. Mięsne plastry smarujemy musztardą, a pośrodku nakładamy pojedynczy plaster szynki i ogórek. Kolejno mięso rolujemy. Brzegi zabezpieczamy wykałaczką lub całość sznurkiem.  

 

 

 

Smażymy domowe zrazy

Na patelni lub w brytfannie rozpuszczamy masło oraz oliwę. Zrazy obsmażamy. 

Brytfanna, idealna do smażenia, duszenia i pieczenia dań.  

 

 

Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy. Wrzucamy całe śliwki, dodajemy grzyby. Kruszymy kromki chleba zagęszczając sos. Danie dusimy na słabym płomieniu, aż roladki będą miękkie. Powinno to zająć ok. 45 minut.  

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium