
Niebanalne zrazy z nadzieniem doskonale urozmaicą niejeden posiłek. Podane z kaszą wiejską lub gryczaną stworzą pełnowartościowy posiłek. Można również dać z domowymi kluskami, surówką wielowarzywną, buraczkami, a także z ogórkiem kiszonym z sezonowych rezerw.
Pyszne zrazy z nadzieniem
Do stworzenia rolad z wędliną i ogórkiem potrzebujemy:
-1 kg mięsa (biodrówki) lub schabu bez kości
-4-6 plastrów szynki lub ulubionej wędliny (najlepiej, jeśli będą duże)
-3 ogórki kiszone lub konserwowe
-3 łyżki musztardy sarepskiej (lub francuskiej, w zależności od upodobań)
-8-12 sztuk suszonych śliwek
-2-3 sztuki suszonych grzybów
-1 kostka rosołowa
-2 kromki czerstwego chleba
-1 łyżka masła
-1 łyżka oliwy
-szczypta papryki słodkiej
-parę liści laurowych
-3 sztuki ziela angielskiego
-niewielka ilość soli
-szczypta pieprzu
Sposób wykonania: Mięso dokładnie obmyć pod bieżącą wodą. Kolejno pokroić w cienkie, równe plastry, każdy z nich trzeba rozbić tłuczkiem. Posypać całość solą i pozostałymi przyprawami, nie pomijając żadnej strony. Ogórki kroimy pionowo na słupki. Mięsne plastry smarujemy musztardą, a pośrodku nakładamy pojedynczy plaster szynki i ogórek. Kolejno mięso rolujemy. Brzegi zabezpieczamy wykałaczką lub całość sznurkiem.
Smażymy domowe zrazy
Na patelni lub w brytfannie rozpuszczamy masło oraz oliwę. Zrazy obsmażamy.
Brytfanna, idealna do smażenia, duszenia i pieczenia dań.
Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy. Wrzucamy całe śliwki, dodajemy grzyby. Kruszymy kromki chleba zagęszczając sos. Danie dusimy na słabym płomieniu, aż roladki będą miękkie. Powinno to zająć ok. 45 minut.