Przepis na kotleciki rybne w sosie grzybowym

Przepis na kotleciki rybne w sosie grzybowym

Zamiast tradycyjnych kotletów mięsnych, warto od czasu do czasu zastosować zdrową odmianę. Przestawić się na rybę! Tą potrawą nie tylko sprawisz przyjemność domownikom, ale i możesz podać ją swoim gościom w trakcie uroczystej kolacji!

Kotleciki rybne w sosie

Składniki:

-3/4 kg morskich, mrożonych ryb (najlepiej sprawdzą się dorsz, morszczuk lub mintaj)

-1 czerstwa bułka

-1/2 szklanki mleka

-2 cebule

-1 jajko

-szczypta bułki tartej

-1/2 szklanki oleju

-30 dag wyselekcjonowanych grzybów (najlepiej kurek)

-2 łyżki kaparów

-4 łyżki śmietany

-1/4 szklanki białego, wytrawnego wina

-szczypta oregano

-odrobina soli

-szczypta świeżo mielonego pieprzu  

 

        

 

Przygotowujemy masę na kotlety

Sposób zrobienia: Wybraną rybę rozmrozić. Kajzerkę rozmoczyć w mleku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i  zeszklić na podgrzanym tłuszczu. Rybę zmielić w mikserze na drobne kawałki po czym odcisnąć bułkę i łącznie z cebulą dorzucić do ryby. Do masy wbić jajo i wszystko wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować drobne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Przełożyć na ciepłą patelnię i smażyć na złocisty barwę. 

 

Przykładowa patelnia z nieprzywieralną powłoką, świetna do obsmażania produktów w wysokich temperaturach

 

Jak zrobić sos grzybowy?

 

Grzyby umyć i oczyścić. Wrzucić na mały płomień i  podlać winem. Pod koniec przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.  

 

 

 

Zdjąć z płomienia, czekać, aż nieco ostygną. Kolejno posiekać kapary i dorzucić do kurek, dodać posoloną śmietanę. Wszystko podgrzać, a następnie polać sosem kotlety bezpośrednio na talerzu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium