
Zamiast tradycyjnych kotletów mięsnych, warto od czasu do czasu zastosować zdrową odmianę. Przestawić się na rybę! Tą potrawą nie tylko sprawisz przyjemność domownikom, ale i możesz podać ją swoim gościom w trakcie uroczystej kolacji!
Kotleciki rybne w sosie
Składniki:
-3/4 kg morskich, mrożonych ryb (najlepiej sprawdzą się dorsz, morszczuk lub mintaj)
-1 czerstwa bułka
-1/2 szklanki mleka
-2 cebule
-1 jajko
-szczypta bułki tartej
-1/2 szklanki oleju
-30 dag wyselekcjonowanych grzybów (najlepiej kurek)
-2 łyżki kaparów
-4 łyżki śmietany
-1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
-szczypta oregano
-odrobina soli
-szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowujemy masę na kotlety
Sposób zrobienia: Wybraną rybę rozmrozić. Kajzerkę rozmoczyć w mleku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na podgrzanym tłuszczu. Rybę zmielić w mikserze na drobne kawałki po czym odcisnąć bułkę i łącznie z cebulą dorzucić do ryby. Do masy wbić jajo i wszystko wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować drobne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Przełożyć na ciepłą patelnię i smażyć na złocisty barwę.
Przykładowa patelnia z nieprzywieralną powłoką, świetna do obsmażania produktów w wysokich temperaturach
Jak zrobić sos grzybowy?
Grzyby umyć i oczyścić. Wrzucić na mały płomień i podlać winem. Pod koniec przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Zdjąć z płomienia, czekać, aż nieco ostygną. Kolejno posiekać kapary i dorzucić do kurek, dodać posoloną śmietanę. Wszystko podgrzać, a następnie polać sosem kotlety bezpośrednio na talerzu.