
Krem z fasolki szparagowej znakomicie sprawdzi się latem, gdy mamy nadmiar tego warzywa w przydomowym ogródku. Nie trzeba jej mrozić, można za to wykorzystać do stworzenia sezonowej, treściwej zupy.
Fasolka szparagowa idealna na zupę
Niezbędne składniki:
-1 kilogram fasolki szparagowej
-2 duże marchewki
-1 kostka rosołowa
-1/2 szklanki śmietany
-niewielka ilość soli -
parę rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
Gotujemy warzywa
Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odrywamy końcówki. Niewielką ilość odkładamy na później, by dorzucić ją w częściach. Wrzucamy do garnka z wodą. Marchewki obieramy i ćwiartujemy w niewielką kostkę. Gotujemy wspólnie warzywa. Ważne! Poziom wody powinien być mniej więcej o 2 centymetry wyższy od warzyw, by wszystkie były dokładnie zanurzone. Dorzucamy kostkę rosołową. Jeśli mamy stworzony wcześniej wywar, to w nim najlepiej gotować fasolkę oraz marchew. Zamykamy płomień, gdy warzywa będę miękkie. Odkładamy parę fasolek do dekoracji.
Na dużej desce wygodnie pokroisz warzywa
Blendujemy składniki na krem
Całą zupę miksujemy na gładką masę. Dolewamy 1 i 1/2 szklanki ugotowanej wody i następnie śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem według gustu. Serwujemy z 4-5 centymetrowymi kawałkami fasolki szparagowej. Można także zrobić małe, domowe grzanki lub ugotować ryż albo usmażyć drobno pokrojone kawałeczki boczku. Z dodatkami krem z warzyw będzie bardziej treściwy. Ten przepis z powodzeniem sprawdzi się również w czasie jesiennym i zimowym. Wówczas wykorzystujemy zamrożoną fasolkę