Przepis na kurczaka w sosie orientalnym

Przepis na kurczaka w sosie orientalnym

Poszukujesz zaskakującego przepisu na rodzinny posiłek? Znudziły się już wszystkim tradycyjne, obtaczane schabowe albo pulpety? Jesteś jednak wiernym fanem drobiu? Skorzystaj z nowej receptury i zaskocz domowników niebanalnym daniem! Szczególnie przypadnie ono do gustu miłośnikom ostrych potraw. To idealna potrawa w okresie jesienno-zimowym, ponieważ efektywnie rozgrzewa.

 

 

             

 

Kurczak orientalny na ostro

Do przygotowania całości potrzebujesz: -3 duże filety kurczaka (lub więcej, podajemy porcję dla 4 osób) -2 duże, czerwone papryki -1-2 cm imbiru -3 ząbki czosnku -35 g masła -1 puszka krojonych pomidorów -1 śmietana (18%) (100 ml) -przecier pomidorowy -1-2 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -2 łyżki octu winnego -sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek oraz imbir (świeży) przeciskamy przez praskę

 

Głęboka patelnia do duszenia potraw.  

 

Na nagrzaną naczynie dodajemy tłuszcz (można użyć także olej). Smażymy cebulę, czosnek i imbir, aż nabiorą złocistego odcienia. Kolejno dokładamy przyprawy: curry i pieprz cayenne. Całość razem mieszamy i zalewamy octem winnym. Dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Zagęszczamy sos śmietaną. Zmniejszamy płomień, ale nadal całość gotujemy

 

Teraz papryka!

W międzyczasie drób i paprykę kroimy w kostkę. Posypujemy solą i podsmażamy na oddzielnej  patelni. Gdy kurczak będzie złoty, podlewamy wszystko wcześniej zrobionym marynatą. Wszystko dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Podajemy z ryżem lub smażonymi ziemniakami. Na końcu warto dodać natkę pietruszki, czy kolendrę lub inne zioła. 

 

Ryżowar. Garnek do gotowania ryżu na sypko.   

 

Piersi kurczaka możemy przygotować także w całości i serwować z sosem orientalnym z przepisu. Życzymy smacznego!  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium