
Doskonała przekąska na letni obiad, gdy na zewnątrz temperatury powyżej 30˚C i nie mamy ochoty na obfity zestaw obiadowy. Sałatka pomidorowa jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Jest też tania, znaczna większość składników znajduje się na przydomowych grządkach lub na warzywnym straganie. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla.
Sezonowa sałatka pomidorowa
Komponenty:
-główka sałaty lodowej lub gotowy mix sałat
-1 ogórek -2 dojrzałe pomidory
-1/2 czerwonej papryki
-2 ząbki czosnku
-1/2 opakowania sera feta (12, 5 g)
-3 łyżki oliwy z oliwek i 3 łyżki octu winnego
- kilka oliwek, jeśli je lubisz
-po 1 kopiastej łyżce pociętych ziół: koperku, natki pietruszki oraz kolendry
Składniki potrzebne do sałatki
Sposób wykonania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Najwygodniej zrobimy to na durszlaku, pod bieżącą wodą.
Liście sałaty rozrywamy na małe kawałki lub wykorzystujemy gotowy mix sałat. Ogórek, bez obierania ze skóry, kroimy wzdłuż na dwie równe części. Dopiero teraz kroimy obie części w półplasterki. Następnie paprykę tniemy w paski, cebulę w piórka, a każdego pomidora dzielimy na osiem idealnych części. Wszystkie warzywa razem mieszamy.
Mieszamy sos sałatkowy
Do osobnego naczynia dokładamy: ocet, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. Zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Można jednak pominąć ocet winny i oliwę. Wystarczy użyć z octu balsamicznego. Na wierzch rozkładamy kostki sera feta i posypujemy mieszanką świeżych i rozdrobnionych ziół. Sałatka pomidorowa znakomicie smakuje ze świeżym pieczywem. Wybierz takie, jakie lubisz najbardziej: paluch serowy, ciepły kawałek bagietki, czy grzanka lub tost.
Domowy toster do grzanek z różnego rodzaju pieczywa