
Pożywna sałatka dla miłośników zielonego przysmaku - świeżego bobu. Z uwagi na dostępność i jakość niezbędnych produktów, najpyszniejsza jest latem. Śmiało można ją serwować jako pojedynczą potrawę lub jako uzupełnienie do dania głównego. Niezwykła mieszanka aromatów pozwala przenieść się myślami do odległej Grecji lub innych, śródziemnomorskich destynacji.
Sałatka z bobem
Niezbędne składniki do jej zrobienia:
-1/2 kilograma bobu
-2 dojrzałe pomidory (najdoskonalej o mięsistym miąższu)
-1/2 pojemnika sera typu feta (12, 5 dag)
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki octu winnego
-3 kopiaste łyżki posiekanego, świeżego koperku
-1/2 słoiczka czarnych oliwek
-szczypta świeżo mielonego pieprzu -niewielka ilość soli
Gotujemy młody bób
Sposób wykonania: Młody bób myjemy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości w posolonym wrzątku. Wykładamy gotowy bób do ostygnięcia. Pomidory kroimy, w zależności od upodobań na większą kostkę lub na ósemki. Ser feta odfiltrowujemy z marynaty i dzielimy na kostki.
Do krojenia składników potrzebna jest duża deska kuchenna
Bób podajemy bez skórki
Pozbywamy się skórkę z bobu. Łączymy ze sobą składniki w misce. W małej misce mieszamy sos. Dolewamy oliwę, ocet winny. Dokładamy pocięty koperek. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy według upodobań. Sałatkę skrapiamy zrobionym wcześniej sosem. Wyciągamy czarne oliwki z marynaty i dekorujemy nimi górę sałatki. Podawać ją możemy na dwa sposoby: na ciepło, bądź zimno. smacznego!