Oryginalny przepis na lina w pomidorach

Oryginalny przepis na lina w pomidorach

Jesteś wędkarzem? Lubisz świeże ryby? Ryby liny będą się znakomicie prezentować na stole podczas spotkania rodzinnego lub w gronie przyjaciół. Podane w towarzystwie sosu pomidorowego i warzyw, będą odżywczym i lekkim zamiennikiem dla tłustych potraw.

Lekkie danie: ryba lin w pomidorach

Niezbędne komponenty:

-1 kg lina ( w całości)

-2 cebule -1/4 selera

-2 łyżki koncentratu pomidorowego

-1/2 bukietu kopru -1 duża szczypta granulowanej papryki -szczypta soli

 

              

 

Przygotowanie składników do dania rybnego

Sposób wykonania: Rybę dokładnie umyć i oczyścić. Następnie wyparzyć za pomocą wrzącej wody z czajnika, oraz usunąć wnętrzności. Odciąć ogon, płetwy, głowę oraz skrzela. Pokroić rybę w dzwonki podobnej wielkości i posypać szczyptą soli oraz sproszkowaną papryką.

 

Przygotowanie warzyw

Cebulę obrać z łupin, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Następnie seler umyć i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Połączyć z cebulą. Przyprawioną rybę włożyć do brytfanny.  

 

 

Przykładowa brytfanna o grubych ściankach, idealna do duszenia potraw 

 

Ryby warstwowo przekładać rozdrobnionymi warzywami. Do smaku można je wzbogacić szczyptą papryki oraz kilkoma łyżkami wrzącej wody lub polać wywarem warzywnym, bądź rosołem. Wszystko dusimy pod przykryciem na słabym płomieniu, przez okres pół godziny. Po tym czasie trzeba dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego oraz ugotowanej wody i dalej dusić dusić około 10-15 minut. Tak przygotowaną rybę wykładamy na ozdobnym półmisku. Dla dekoracji i smaku warto jest oprószyć danie posiekanym, świeżym koperkiem oraz garstką natki pietruszki. smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium