Lato to doskonała okres na zbiór malin. Warto korzystać z darów przyrody, by degustować desery z ich zawartością. My stawiamy na małe co nie co do kawy. Ten znakomity deser zachwyci domowników i gości. Do jego przygotowania można tez użyć także mrożonych malin.
Malinowy przekładaniec z bitą śmietaną
Do zrobienia ciasta niezbędne będą kolejne składniki: -biszkopty typu szampanki (ilość związana jest od wielkości naczynia, w którym chcemy przygotować deser) -8 łyżek malinowego soku (najlepiej własnej roboty z sokownika) - 4 łyżki słodkiego, owocowego wina -0, 5 L śmietany kremówki -4 łyżeczki żelatyny lub 2 zagęszczacze do śmietany Do dekoracji, dowolnie: Świeże lub rozmrożone maliny, konfitury z malin, płatki migdałowe, wiórki czekolady, itp [c
Garnek szklany idealny do przygotowania deseru z bita śmietaną[/caption] Deser najlepiej jest przygotować w szklanym lub porcelanowym naczyniu. Znakomity będzie garnek szklany lub naczynie do zapiekania. Układamy w nim biszkopty w taki sposób, aby góra była na zewnątrz. W razie odstępów uzupełniamy pokruszonymi biszkoptami. 4 łyżki soku mieszamy z winem. Kropimy biszkopty przygotowaną napojem. Odkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
Bita śmietana
Zaczynamy od namoczenia żelatyny w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, zalewamy ją 3 łyżkami gorącej wody. Dokładnie mieszamy aby całość się rozpuściła. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubijamy na puch, następnie dodajemy pozostały sok malinowy i na koniec partiami rozpuszczoną żelatynę.
Śmietanę ubijamy robotem kuchennym
Gdy całość się złączy, wówczas niezwłocznie wykładamy partię ubitej śmietany na przygotowane biszkopty. Powtarzamy cały proces jeszcze raz - tworzymy drugą warstwę z biszkoptów i śmietany. Gotowy deser schładzamy w lodówce.
Pyszne dekoracje
Przed podaniem warto udekorować górę deseru świeżymi owocami lub owocami z konfitury oraz dodatkowymi produktami, takimi jak: płatki migdałowe, wiórki białej lub deserowej czekolady, listki mięty, itp. Porcje konfitury możemy też rozłożyć miejscami na bitej śmietanie, by masa była jeszcze bardziej owocowa.