Przepis na marynowane śledzie

Przepis na marynowane śledzie

Proponujemy niebanalne wykorzystanie świeżych śledzi, które sprawdzi się podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Dzięki połączeniu różnych przypraw całe danie jest bardzo aromatyczne i wyborne. Co prawda wykonanie od kucharza wymaga nieco wprawy, ale wysiłek się opłaca.

Śledzie marynowane na tradycyjną kolację

Niezbędne składniki:

-1 kilogram świeżych śledzi

-4 duże cebule

-0, 5 litra marynowanych grzybków (można zastąpić pieczarkami)

-oliwa lub olej

-niewielka ilość soli

-kilka rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu

 

   

Do wykonania marynaty potrzebujemy:

-2 szklanki octu winnego

-2 szklanki wody

-dwie stołowe łyżki cukru

-1 kopiasta łyżka soli

-kilka ziaren czarnego pieprzu

-odrobina ziaren ziela angielskiego

-kilka goździków

-3 liście laurowe

-kilka ziaren kolendry lub gorczycy

 

Intensywny smak zalewy zapewnią ziele angielskie i liście laurowe

Zaczynamy przygotowanie dania

Sposób wykonania: Wszystkie składniki niezbędne do zrobienia marynaty wrzucamy do pojedynczego garnka. Wszystko gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Następnie odstawiamy, by zalewa wystygła.

 

   

Śledzie oczyszczamy i filetujemy, pozostawiając skórę. Układamy pojemnika, szklanego lub kamionkowego i zalewamy zimną zalewą. Następnego dnia wyciągamy wszystkie śledzie z pojemnika i ćwiartujemy w kształtne dzwonki. Szykujemy naczynie, z którego będziemy podawać danie. Rozkładamy warstwowo składniki. Na samym dnie pocięta w piórka cebula. Dalej śledzie, posiekane grzybki (chyba, że są bardzo małe, to można je zostawić w całości). Zakrywamy ponownie cebulą. Każdą z warstw obficie posypujemy przyprawami. Wszystko ostrożnie zalewamy oliwą. Przykrywamy talerzem i wstawiamy w zimne miejsce. Najlepiej, jak pozostawimy je tam na minimum dobę, by wszystkie składniki dokładnie przeszły smakami i aromatami przypraw.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium