Poszukujesz przepisu na szybkie danie bezmięsne? Nieskomplikowane i niedrogie? Doskonale się składa! Poniższa propozycja wykonania oryginalnych pierogów ziemniaczanych jest optymalna dla Ciebie! By stworzyć 20 placuszków, poświęcisz, w zależności od umiejętności tylko niecałą godzinkę! Zatem, nakładaj swój fartuch kuchenny i do dzieła!
Robimy placki z gotowanych ziemniaków
Potrzebne komponenty to:
-farsz, który uzyskamy z scalenia cebuli, świeżych kapeluszy grzybów lub pieczarek
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-2 żółtka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-odrobina gałki muszkatołowej
-garsteczka mąki krupczatki do panierowania
-olej lub oliwa
Ciasto na pierogi ziemniaczane
Do miski stopniowo dodajemy ugotowane ziemniaki, żółtka i mąkę. Przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Masę wyrabiamy w mikserze. Konsystencja ciasta powinna być idealnie gładka.
Mata silikonowa z zaznaczonymi okręgami, pozwoli na przygotowanie okrągłych placków
Przekładamy całość na kuchenny blat rolujemy jeden, długi wałek. Nie powinien być zbyt cienki! Dzielimy na mniej więcej 20 równych części. Każdą z tych porcji rozwałkowujemy i wykrawamy koła. Każdą porcję ciasta nadziewamy farszem, doprawiamy lekko i zespalamy krańce. Z wyglądu powinien przypominać dorodny pierożek.
Robot kuchenny z misą ułatwia wyrobienie składników na gładką masę
Smażymy pierogi ziemniaczane
W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Pierożki obtaczamy w mące i ostrożnie wykładamy na nagrzany tłuszcz. Smażymy z każdej strony, aż zrumienienia na złoto. Pierogi możemy smażyć na patelni lub we frytkownicy. Można je podać od razu lub wstawić całość na parę minut do pieca, by były jeszcze bardziej chrupkie.