Przepis na niebanalne pierogi ziemniaczane

Przepis na niebanalne pierogi ziemniaczane

Poszukujesz przepisu na szybkie danie bezmięsne? Nieskomplikowane i niedrogie? Doskonale się składa! Poniższa propozycja wykonania oryginalnych pierogów ziemniaczanych jest optymalna dla Ciebie! By stworzyć 20 placuszków, poświęcisz, w zależności od umiejętności tylko niecałą godzinkę! Zatem, nakładaj swój fartuch kuchenny i do dzieła!

Robimy placki z gotowanych ziemniaków

Potrzebne komponenty to:

-farsz, który uzyskamy z scalenia cebuli, świeżych kapeluszy grzybów lub pieczarek

-1 kg ugotowanych ziemniaków

-2 żółtka

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 łyżka mąki pszennej

-odrobina gałki muszkatołowej

-garsteczka mąki krupczatki do panierowania

-olej lub oliwa  

 

       

 

Ciasto na pierogi ziemniaczane

Do miski stopniowo dodajemy ugotowane ziemniaki, żółtka i mąkę. Przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Masę wyrabiamy w mikserze. Konsystencja ciasta powinna być idealnie gładka.   

 

 

Mata silikonowa z zaznaczonymi okręgami, pozwoli na przygotowanie okrągłych placków  

 

Przekładamy całość na kuchenny blat rolujemy jeden, długi wałek. Nie powinien być zbyt cienki! Dzielimy na mniej więcej 20 równych części. Każdą z tych porcji  rozwałkowujemy i wykrawamy koła. Każdą porcję ciasta nadziewamy farszem, doprawiamy lekko i zespalamy krańce. Z wyglądu powinien przypominać dorodny pierożek.

 

Robot kuchenny z misą ułatwia wyrobienie składników na gładką masę 

 

Smażymy pierogi ziemniaczane

W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Pierożki obtaczamy w mące i ostrożnie wykładamy na nagrzany tłuszcz. Smażymy z każdej strony, aż zrumienienia na złoto. Pierogi możemy smażyć na patelni lub we frytkownicy. Można je podać od razu  lub wstawić całość na parę minut do pieca, by były jeszcze bardziej chrupkie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium