Przepis na owocowy biszkopcik

Przepis na owocowy biszkopcik

Oryginalny biszkopt to szybki plan na popołudniowy deser. To niskokaloryczne ciasto jest nieskomplikowane i niedrogie w przygotowaniu. Na jego zrobienie potrzebujemy tylko 30 minut i paru składników. To miła odmiana dla typowych deserów. Warto też przekonać całą rodzinę, by tak proste ciasto przygotować razem. Jest to bowiem przyjemny sposób na spędzenie wspólnego czasu.

 

 

Szybki biszkopt z owocami

Składniki:

-4 jaja

-1/2 szklanki cukru pudru

-3/4 szklanki mąki krupczatki

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-papier do wyłożenia formy

-owoce, które lubisz najbardziej

-1 szklanka śmietany kremówki

-zagęstnik

 

Oddzielamy żółtka od białek. Do miseczki wbijamy białka, które ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy żółtka, po jednym - nie na raz!, stale ubijając oraz cukier puder. Wykonujemy to tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dosypujemy mąkę krupczatkę przez sitko oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej trzepaczką kuchenną. 

 

 

Metalowa trzepaczka pozwala na delikatne połączenie składników ciasta, bez ryzyka jego opadnięcia.   

 

Gdy masa będzie jednolita, ostrożnie wlewamy ją do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 ˚C przez 30 minut w piekarniku. Po upieczeniu wypiek delikatnie wyciągamy z blaszki, by nie przeszło specyficzną wonią blachy.

 

             

 

W naczyniu ubijamy śmietanę. Dekorujemy wcześniej schłodzonym biszkopt. Dekorujemy go ulubionymi owocami. Można także polać całość galaretką, lub roztopioną czekoladą lub ulubioną marmoladą.  Można też na całość nałożyć świeżo ubita śmietanę kremówkę i cieszyć się ulubionym smakiem. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium