Przepis na pieczeń z tuńczyka

Przepis na pieczeń z tuńczyka

Kolejna propozycja potrawy, którą można podawać na dwa sposoby. Jako danie obiadowe, wigilijne lub jako przekąskę. Formą przypomina nieco pasztet z mięsa tuńczyka. Na zrobienie całości potrzebujemy ponad godzinę. Przepis nie jest jednak trudny. Nawet niedoświadczony kucharz sobie poradzi.

Pieczeń z tuńczyka a'la pasztet

Potrzebne komponenty:

-2 konserwy tuńczyka w sosie własnym

-2 konserwy kukurydzy

-1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu

-1 cebula

-niewielka ilość papryczki chilli (może być sproszkowana)

-2 jaja

-2 łyżki przecieru pomidorowego

-3 łyżki bułki tartej

-2 łyżki oleju -odrobina oregano -szczypta soli -odrobina pieprzu

 

       

 

Przygotowujemy składniki

Sposób wykonania: Cebulę wraz z papryką chilli dusić na oleju, aż zmiękną. Kolejno przygotować duży pojemnik, przełożyć tuńczyka wraz z podsmażoną cebulą z chilli. Dodać ugotowany ryż, kukurydzę oraz rozmieszane jaja. Wszystko przyprawić do smaku. Wymieszać dokładnie.

Blaszka do pieczenia dania

W międzyczasie nasmarować blachę do pieczenia masłem, wysypać dno oraz boki bułką tartą. Przekładamy do niej wcześniej przygotowana masę. Pieczemy w piekarniku przez okres 50 minut w temperaturze 180 ˚C. Po wyjęciu z piekarnika danie trzeba lekko przestudzić.   

Przykładowy piekarnik elektryczny, idealny do pieczenia dań mięsnych  

                           

Jak podać to danie?

Dopiero teraz można delikatnie wyjąć je z formy na talerz. Bardzo efektownie danie będzie wyglądać obłożone plastrami wędzonego tuńczyka. Warto udekorować pieczeń świeżymi ziołami: ściętym koperkiem lub posiekaną zieloną natką pietruszki. Można także polać całość ulubionym dipem pasującym do dań rybnych. Ilość opcji jest dowolna i zależy od naszej pomysłowości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium