
Kolejna propozycja potrawy, którą można podawać na dwa sposoby. Jako danie obiadowe, wigilijne lub jako przekąskę. Formą przypomina nieco pasztet z mięsa tuńczyka. Na zrobienie całości potrzebujemy ponad godzinę. Przepis nie jest jednak trudny. Nawet niedoświadczony kucharz sobie poradzi.
Pieczeń z tuńczyka a'la pasztet
Potrzebne komponenty:
-2 konserwy tuńczyka w sosie własnym
-2 konserwy kukurydzy
-1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
-1 cebula
-niewielka ilość papryczki chilli (może być sproszkowana)
-2 jaja
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki oleju -odrobina oregano -szczypta soli -odrobina pieprzu
Przygotowujemy składniki
Sposób wykonania: Cebulę wraz z papryką chilli dusić na oleju, aż zmiękną. Kolejno przygotować duży pojemnik, przełożyć tuńczyka wraz z podsmażoną cebulą z chilli. Dodać ugotowany ryż, kukurydzę oraz rozmieszane jaja. Wszystko przyprawić do smaku. Wymieszać dokładnie.
Blaszka do pieczenia dania
W międzyczasie nasmarować blachę do pieczenia masłem, wysypać dno oraz boki bułką tartą. Przekładamy do niej wcześniej przygotowana masę. Pieczemy w piekarniku przez okres 50 minut w temperaturze 180 ˚C. Po wyjęciu z piekarnika danie trzeba lekko przestudzić.
Przykładowy piekarnik elektryczny, idealny do pieczenia dań mięsnych
Jak podać to danie?
Dopiero teraz można delikatnie wyjąć je z formy na talerz. Bardzo efektownie danie będzie wyglądać obłożone plastrami wędzonego tuńczyka. Warto udekorować pieczeń świeżymi ziołami: ściętym koperkiem lub posiekaną zieloną natką pietruszki. Można także polać całość ulubionym dipem pasującym do dań rybnych. Ilość opcji jest dowolna i zależy od naszej pomysłowości.