Lekkie danie, idealne dla osób, które dbają na swoją sylwetkę i zdrowie. Pieczony dorsz polecany jest także dla tych, którzy zmagają się z nadciśnieniem lub diabetyków. Na pieczenie trzeba przeznaczyć, razem z wykonaniem mniej więcej 1 godzinę i 30 minut.
Zdrowe danie: pieczony dorsz
Niezbędne składniki:
-1 kg filetów z dorsza
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki -3 łyżki oleju -odrobina soli
Jak przygotować filety do pieczenia?
Sposób postępowania: Dokładnie umyć rybne filety z dorsza. Usunąć ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 60 minut do lodówki, aby całość lepiej przeszła. Można te czynności zrobić dzień wcześniej, wtedy możemy rybę smażyć od razu po wyciągnięciu z lodówki. Wyjmujemy folię aluminiową. Każdy kawałek bogato smarujemy tłuszczem. Przenosimy na nią filety z dorsza, ponadto doprawiamy je jeszcze solą i zawijamy.
Pieczemy dorsza w folii
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180˚C. Wkładamy do środka filety, zapiekamy przez 25 minut.
Przykładowy piekarnik elektryczny, idealny do przygotowania posiłku
Gdy ryby będą upieczone, bardzo ostrożnie odwijamy folię, by się nie poparzyć. Po upieczeniu można ryby znów dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub doprawić cytrynowym pieprzem. Podawać jako danie główne na obiad, w otoczeniu niskokalorycznych sałatek z sezonowych warzyw oraz z ugotowanym ryżem długoziarnistym. Latem polecamy pieczenie dorsza na grillu.
Dorsz pieczony w folii na grillu