Przepis na pieczonego dorsza

Przepis na pieczonego dorsza

Lekkie danie, idealne dla osób, które dbają na swoją sylwetkę i zdrowie. Pieczony dorsz polecany jest także dla tych, którzy zmagają się z nadciśnieniem lub diabetyków.  Na pieczenie trzeba przeznaczyć, razem z wykonaniem mniej więcej 1 godzinę i 30 minut.

Zdrowe danie: pieczony dorsz

Niezbędne składniki:

-1 kg filetów z dorsza

-2 łyżki soku z cytryny

-2 łyżki posiekanej natki pietruszki -3 łyżki oleju -odrobina soli

 

 

            

 

 

Jak przygotować filety do pieczenia?

Sposób postępowania: Dokładnie umyć rybne filety z dorsza. Usunąć ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 60 minut do lodówki, aby całość lepiej przeszła. Można te czynności zrobić dzień wcześniej, wtedy możemy rybę smażyć od razu po wyciągnięciu z lodówki. Wyjmujemy folię aluminiową. Każdy kawałek bogato smarujemy tłuszczem. Przenosimy na nią filety z dorsza, ponadto doprawiamy je jeszcze solą i zawijamy.

 

Pieczemy dorsza w folii

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180˚C. Wkładamy do środka filety, zapiekamy przez 25 minut. 

 

Przykładowy piekarnik elektryczny, idealny do przygotowania posiłku  

 

Gdy ryby będą upieczone, bardzo ostrożnie odwijamy folię, by się nie poparzyć. Po upieczeniu można ryby znów dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub doprawić cytrynowym pieprzem. Podawać jako danie główne na obiad, w otoczeniu niskokalorycznych sałatek z sezonowych warzyw oraz z ugotowanym ryżem długoziarnistym.   Latem polecamy pieczenie dorsza na grillu

 

Dorsz pieczony w folii na grillu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium