
Większość Polaków jednoznacznie wskazuje na domowy piernik, gdy zapytać ich o typowy ciasto bożonarodzeniowe. Charakterystyczny, ziołowy aromat niejednemu kojarzy się z rodzinnymi przyjęciami i odświętnym nastrojem. Warto zadbać o pomyślność swojej rodziny, rozpieszczając ich podniebienia rozpływającym się w ustach wypiekiem.
Domowy piernik z bakaliami
Do stworzenia piernika potrzebujemy:
-2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
-1/2 szklanki cukru
-3 duże łyżki miodu
-1/2 kostki masła lub masła roślinnego
-1 jajko
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 duże łyżki rodzynek
-2 duże łyżki fig
-2 duże łyżki daktyli
-2 duże łyżki migdałów (wcześniej sparzonych i pozbawionych z łupinek)
-2 duże posiekanych orzechów
-2 duże posiekanych wysuszonych moreli
-pełna łyżeczka zmiażdżonych goździków i cynamonu
-1/2 szklanki wody niegazowanej stołowej -masło do wysmarowania formy do pieczenia
Do garnka wsypujemy cukier. Czekamy, aż się zrumieni. Gdy kolor będzie brązowy - lekko skarmelizowany, dodajemy wodę i nie przerywając mieszania, zagotowujemy. Kiedy powstanie karmel, zdejmujemy z ognia. Do zimnej masy dokładamy miód, kakao, stawiamy na niewielkim płomieniu, mieszamy, ale nie gotujemy.
Garnek stalowy z grubym dnem zapobiega przywieraniu składników
Kolejne etapy
Kolejno przesiewamy mąkę przez sitko wraz z proszkiem i przyprawami. Wbijamy do masy jajko. Całość mieszamy mikserem na gładkie ciasto. Przelewamy roztopione wcześniej w rondelku ciepłe masło. Gdy całość się połączy, wrzucamy bakalie. Wykładamy ciasto na blachę.
Tradycyjna blaszka do ciasta, idealna do piernika domowego.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na maksymalnie 160 ˚C na godzinę lub dłużej. Gotowe ciasto wyciągamy z blachy i przenosimy na kuchenny blat. Zanim podamy je gościom, warto oblać je polewą czekoladową, obsypać cukrem pudrem i upiększyć skórką pomarańczową.