Idealna zupa na upalny dzień do podania, jako danie obiadowa. Jest to także dobry przepis dla osób, które uwielbiają cytrusy lub są fanami pikantnych aromatów.
Nowe smaki - chłodnik pomarańczowy
Składniki niezbędne do jej zrobienia:
-1 średniej wielkości żółta papryka
-3 dojrzałe, soczyste pomarańcze
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 wysuszona bułka
-kilka świeżych listków bazylii
-niewielka ilość soli
-kilka ziaren zmielonego pieprzu czarnego
Najpierw papryka!
Sposób przygotowania pikantnego chłodnika pomarańczowego: Paprykę opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i dzielimy na 4 takie same części. Wycinamy dokładnie gniazda nasienne. Wrzucamy do miksera i warzywo miksujemy.
Mikser - blender z metalową końcówką
Przelewamy oliwę do rondla i ogrzewamy, następnie wykładamy paprykę. Przyprawiamy solą według uznania. Zasłaniamy pokrywką i moment dusimy. Pomarańcze dokładnie myjemy, przenosimy na durszlak i zalewamy wrzącą wodą. Gdy przestygną, z jednej z nich ścieramy skórkę i dorzucamy do papryki. Resztę wyciskamy, by uzyskać sok. Gotową paprykę jeszcze raz miksujemy, a potem jeszcze raz, tym razem z sokiem pomarańczowym. Całość podgrzewamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Bułkę tniemy na mniejsze części i zapiekamy na patelni, jak grzanki. Zupę zostawiamy do oziębienia. Serwujemy w misce z grzankami i pociętą bazylią.