Przepis na pikantny chłodnik pomarańczowy

Przepis na pikantny chłodnik pomarańczowy

Idealna zupa na upalny dzień do podania, jako danie obiadowa. Jest to także dobry przepis dla osób, które uwielbiają cytrusy lub są fanami pikantnych aromatów.  

 

 

Nowe smaki - chłodnik pomarańczowy

Składniki niezbędne do jej zrobienia:

-1 średniej wielkości żółta papryka

-3 dojrzałe, soczyste pomarańcze

-2 łyżki oliwy z oliwek

-1 wysuszona bułka

-kilka świeżych listków bazylii

-niewielka ilość soli

-kilka ziaren zmielonego pieprzu czarnego  

 

 

Najpierw papryka!

Sposób przygotowania pikantnego chłodnika pomarańczowego: Paprykę opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i dzielimy na 4 takie same części. Wycinamy dokładnie gniazda nasienne. Wrzucamy do miksera i warzywo miksujemy.

 

Mikser - blender z metalową końcówką   

 

Przelewamy oliwę do rondla i ogrzewamy, następnie wykładamy paprykę. Przyprawiamy solą według uznania. Zasłaniamy pokrywką i moment dusimy. Pomarańcze dokładnie myjemy, przenosimy na durszlak i zalewamy wrzącą wodą. Gdy przestygną, z jednej z nich ścieramy skórkę i dorzucamy do papryki. Resztę wyciskamy, by uzyskać sok. Gotową paprykę jeszcze raz miksujemy, a potem jeszcze raz, tym razem z sokiem pomarańczowym. Całość podgrzewamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Bułkę tniemy na mniejsze części i zapiekamy na patelni, jak grzanki. Zupę zostawiamy do oziębienia. Serwujemy w misce z grzankami i pociętą bazylią.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium