Przepis na rozgrzewający omlet porowy

Przepis na rozgrzewający omlet porowy

Szybkie w przygotowaniu danie. Znakomite na gorące śniadanie. Alternatywa tradycyjnej jajecznicy. Tym razem bez dodatku mięsa, czy wędlin. Warto przyrządzić omlet dla siebie lub bliskich szczególnie, gdy atmosfera za oknem jest ponura i deszczowa, a temperatury raczej ujemne.

Sycący omlet z porami

Składniki:

-kawałek młodego pora

-1 łyżka masła

-odrobina soli

-trochę zmielonego pieprzu

-odrobina mielonej, słodkiej papryki

-1 łyżka ostrego ketchupu lub przecieru pomidorowego

-4 jajka -4 łyżki mleka

 

      

 

Podsmażamy pora

Sposób przygotowania: Kawałek pora oczyszczamy dokładnie. Tniemy na małe kawałki. Nagrzewamy patelnię. Rozpuszczamy na niej tłuszcz. Dodajemy pokrojony por i podduszamy, aż wszystko zmięknie. Cały czas mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem, zmieloną, słodką papryką oraz łyżką ostrego ketchupu. Zakrywamy pokrywką i dusimy przez około 5 minut. 

Przykładowa patelnia z powłoką nieprzywieralną i pokrywką

 

W osobnym naczyniu ubijamy jajka razem z 4 łyżkami mleka, aż do utworzenia piany i jednorodnego złączenia komponentów. Jajeczną masę przelewamy równo na patelnię, zakrywając duszone pory. Ponownie osłaniamy pokrywką i smażymy na małym ogniu tak długo, dopóki jajka się nie zetną. Podajemy na talerzu z sezonowymi warzywami, na przykład: z ogórkiem, pomidorem lub z ciepłym dipem pomidorowym.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium