Szybkie w przygotowaniu danie. Znakomite na gorące śniadanie. Alternatywa tradycyjnej jajecznicy. Tym razem bez dodatku mięsa, czy wędlin. Warto przyrządzić omlet dla siebie lub bliskich szczególnie, gdy atmosfera za oknem jest ponura i deszczowa, a temperatury raczej ujemne.
Sycący omlet z porami
Składniki:
-kawałek młodego pora
-1 łyżka masła
-odrobina soli
-trochę zmielonego pieprzu
-odrobina mielonej, słodkiej papryki
-1 łyżka ostrego ketchupu lub przecieru pomidorowego
-4 jajka -4 łyżki mleka
Podsmażamy pora
Sposób przygotowania: Kawałek pora oczyszczamy dokładnie. Tniemy na małe kawałki. Nagrzewamy patelnię. Rozpuszczamy na niej tłuszcz. Dodajemy pokrojony por i podduszamy, aż wszystko zmięknie. Cały czas mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem, zmieloną, słodką papryką oraz łyżką ostrego ketchupu. Zakrywamy pokrywką i dusimy przez około 5 minut.
Przykładowa patelnia z powłoką nieprzywieralną i pokrywką
W osobnym naczyniu ubijamy jajka razem z 4 łyżkami mleka, aż do utworzenia piany i jednorodnego złączenia komponentów. Jajeczną masę przelewamy równo na patelnię, zakrywając duszone pory. Ponownie osłaniamy pokrywką i smażymy na małym ogniu tak długo, dopóki jajka się nie zetną. Podajemy na talerzu z sezonowymi warzywami, na przykład: z ogórkiem, pomidorem lub z ciepłym dipem pomidorowym.