Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

Potrawa z mięsa mielonego, czyli tzw. pulpety to tani przepies na rodzinny posiłek. Nie tylko zapełni, ale i będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych klopsów. Z ogromnym możliwością trafi też w smak kulinarny dzieci, nawet tych niejadków. Jest to także doskonały pomysł, jak w tak niewielkiej potrawie zmieścić, jak najwięcej wartościowych warzyw.

Domowe pulpeciki w sosie pomidorowym

Do przygotowania porcji potrzebujemy:

-50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

-1/2 szklanki tartej bułki

-3/4 szklanki rosołu (w razie czego można wykorzystać koncentrat)

-cebula -całe jajko

- 1 kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku

-2 czubate łyżki utartego, żółtego sera

-sól

-pieprz

-roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska

-szczypta chilli (tyle, ile zmieści się na ostrzu noża)

-olej

-mąka krupczatka do panierowania

 

By zrobić sos musimy posiadać:

-1 szklankę gęstej śmietany

-1 szklankę soku pomidorowego (najlepszy będzie przecier z własnego ogrodu)

-1 łyżka koncentratu pomidorowego

-2 łyżki rosołu (lub bulionu warzywnego)

-2 ząbki rozdrobnionego czosnku

-sól

-pieprzy

-tymianek roztarty w dłoniach

-może także dodać inne, ulubione zioła

Sposób postępowania: Do naczynia wrzucamy mielone mięso, tartą bułkę, podgrzany bulion, pokrojoną cebulę, którą wcześniej smażymy na patelni. Następnie wbijamy jajko, dosypujemy szczypiorek, żółty ser oraz wszystkie wymienione przyprawy. Ręcznie formujemy mięsną masę. Dzielimy na 12 równych kulek. Każdą z nich oprószamy mąką krupczatką, a jej nadwyżkę strzepujemy. Potrawę wkładamy do lodówki, aby wszystko skutecznie się schłodziło.

 

Będzie pysznie!

Nowoczesna patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw.

 

 

Po upływie ok. 30 minut, rozpoczynamy smażenie. Nalewamy obficie olej na patelnię i rozgrzewamy całość. Gdy patelnia i olej będą już gorące, ostrożnie wkładamy do niej przygotowane mięsne kulki. Rumienimy je z każdej strony. Gotowe przekładamy do ognioodpornego naczynia i zalewamy sosem. Jak przygotować sos?

 

Aromatyczny sos pomidorowy

Koncentrat rozpuszczamy w letnim rosole. Następnie łączymy całość z sokiem pomidorowym, rozdrobnionym czosnkiem, śmietaną i przyprawami. Można tez dodać przeszkloną posiekaną cebulkę.  

 

 

 

Potrawę zapiekamy w piecu przez 15-20 minut w temperaturze 180˚C. Idealnym naczyniem do zapiekania potrawy będzie brytfanna.

 

Gotowe danie podajemy z kluseczkami, frytkami, ziemniakami ryżem lub makaronem - za każdym razem może być inaczej! danie z pewnością zyska w towarzystwie surówki sezonowej. Smacznego!  

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium