Przepis na pyszną sałatkę serową

Przepis na pyszną sałatkę serową

Sałatka dla wszystkich wielbicieli serów, w niebanalnej formie. Niestety, pokaźna ilość nabiału sprawia, że całe danie jest dosyć kaloryczne. Jednak od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Smak jest wyborny!

 

Sałatka serowa na każdą okazję

Potrzebne komponenty:

-20 dag sera typu ementaler

-10 dag sera górskiego

-10 dag sera gouda (Wszystkie powyższe sery można dowolnie mieszać według własnych gustu)

-niewielka gałązka jasnych winogron

-niewielka gałązka ciemnych winogron

-1 kopiasta garść pokrojonych orzechów włoskich

 

                 

 

Komponenty na sos:

-15 dag sera pleśniowego typu rokpol

-1 szklanka gęstej śmietany

-1/2 niewielkiego kieliszka wytrawnego sherry

-niewielka ilość gałki muszkatołowej

-kilka zmiażdżonych lub zmielonych ziaren czarnego pieprzu  

 

         

 

Jak przygotować sałatkę serową?

Sposób wykonania: Kiście winogron dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Zrywamy owoce z gałązek i kroimy na ćwiartki. Pozbywamy się pestek. Już przy zakupie winogron, można wybrać rodzaj bezpestkowy, wówczas zrobienie sałatki będzie łatwiejsze i szybsze. Dodajemy grubo podzielone orzechy włoskie. Sery tniemy w drobną kostkę, tej samej wielkości. Wszystko delikatnie mieszamy. W osobnym pojemniku przygotowujemy dip. Rozgniatamy, przy pomocy widelca, ser pleśniowy typu rokpol. Dolewamy gęstą śmietanę oraz kieliszek sherry. 

Przykładowy moździerz kamienny do rozdrabniania przypraw

 

Doprawiamy do smaku rozdrobnionym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeśli całość jest za mało słona, wówczas możemy dodać trochę soli. Jednak ze względu na zawartość różnych serów, nie należy przesadzać z dodatkiem soli. Sałatkę polewamy dipem na krótką chwilę przed podaniem lub podajemy sos osobno w sosjerce.                           

Przykładowa miska do eleganckiego podania sałatki serowej

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium