Przepis na przepyszny pasztet rybny

Przepis na przepyszny pasztet rybny

Niestandardowe wykorzystanie ryby w potrawie. Doskonały pomysł dania na imprezę. Można podawać na ciepło, bądź na zimno. Na ciepło najlepiej smakuje z przesmażonymi kawałkami ziemniaków. Na chłodno serwujemy z chrzanem i żurawiną. Decyzja, jak serwować to danie,  zależy tylko od naszych preferencji.

Niebanalny pasztet rybny

Składniki:

-1 kg fileta mrożonej ryby morskiej (mintaja lub morszczuka)

-cała cebula

-1 jajo

-1 bułka

-1/2 szklanki mleka

-2 łyżki oleju -2 łyżki bułki tartej

-1 łyżeczka soku z cytryny

-szczypta soli i słodkiej papryki -odrobina pieprzu

 

       

 

Przygotowanie masy na pasztet

Sposób wykonania krok po kroku: Rozmrożoną rybę zmielić razem z cebulą w mikserze. W osobnym naczyniu namoczyć bułkę w mleku. Po okresie mniej więcej 10 minut dorzucić do masy zmiksowaną rybą. Następnie połączyć składniki z jajkiem, przyprawami oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.   

 

Ręczny blender z metalową końcówka, doskonale zmieli mięso i pozostałe składniki na gładką masę

 

W czym piec rybny pasztet?

Blaszkę do pieczenia należy wyłożyć folią aluminiową. W środku posmarować olejem. Położyć na niej rybną masę. Posypać wszystko bułką tartą. Zapiekać przez czas 40-50 minut w temperaturze 180˚C w piekarniku.  

 

 

Przykładowa forma metalowa do pieczenia pasztetu

 

Jak serwować rybny pasztet?

Po ugotowaniu wyjąć formę na kuchenny stół i dopiero, gdy przestygnie, wydobyć z formy. Kroić na szerokie części. Czasami ryba nie wychodzi tak smaczna, jak tego oczekiwaliśmy. Jest jednak sprytny patent, by wszystko uratować. Gdy pasztet  będzie zbyt suchy, należy podawać go z sosem maślanym, pomidorowym, cytrynowym lub innym ulubionym.  

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium