Niestandardowe wykorzystanie ryby w potrawie. Doskonały pomysł dania na imprezę. Można podawać na ciepło, bądź na zimno. Na ciepło najlepiej smakuje z przesmażonymi kawałkami ziemniaków. Na chłodno serwujemy z chrzanem i żurawiną. Decyzja, jak serwować to danie, zależy tylko od naszych preferencji.
Niebanalny pasztet rybny
Składniki:
-1 kg fileta mrożonej ryby morskiej (mintaja lub morszczuka)
-cała cebula
-1 jajo
-1 bułka
-1/2 szklanki mleka
-2 łyżki oleju -2 łyżki bułki tartej
-1 łyżeczka soku z cytryny
-szczypta soli i słodkiej papryki -odrobina pieprzu
Przygotowanie masy na pasztet
Sposób wykonania krok po kroku: Rozmrożoną rybę zmielić razem z cebulą w mikserze. W osobnym naczyniu namoczyć bułkę w mleku. Po okresie mniej więcej 10 minut dorzucić do masy zmiksowaną rybą. Następnie połączyć składniki z jajkiem, przyprawami oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Ręczny blender z metalową końcówka, doskonale zmieli mięso i pozostałe składniki na gładką masę
W czym piec rybny pasztet?
Blaszkę do pieczenia należy wyłożyć folią aluminiową. W środku posmarować olejem. Położyć na niej rybną masę. Posypać wszystko bułką tartą. Zapiekać przez czas 40-50 minut w temperaturze 180˚C w piekarniku.
Przykładowa forma metalowa do pieczenia pasztetu
Jak serwować rybny pasztet?
Po ugotowaniu wyjąć formę na kuchenny stół i dopiero, gdy przestygnie, wydobyć z formy. Kroić na szerokie części. Czasami ryba nie wychodzi tak smaczna, jak tego oczekiwaliśmy. Jest jednak sprytny patent, by wszystko uratować. Gdy pasztet będzie zbyt suchy, należy podawać go z sosem maślanym, pomidorowym, cytrynowym lub innym ulubionym.