Przepis na rybę w maślanej otoczce

Przepis na rybę w maślanej otoczce

Przedstawiamy niezwykle łatwy i szybki sposób na przygotowanie dania z ryby. Polecamy szczególnie pstrąga lub łososia. Możesz wykorzystać świeżą, w jednym kawałku rybę lub gotowe filety. Wszystko doskonale współgra z pieczonymi, w jednym kawałku, ziemniakami, frytkami lub ryżem długoziarnistym. Wystarczy 30 minut by przygotować obiad lub kolację. To danie pozwoli cieszyć się pełnią smaku ryb!

 

Ryby w maślanym sosie

Potrzebne komponenty:

-wybrana ryba (pstrąg, łosoś lub filety); wielkość porcji zależy od liczby domowników

-4 ząbki czosnku

-2 łyżki masła (może być klarowane)

-3 kopiaste łyżki mąki pszennej

-pieprz cytrynowy -odrobina soli (opcjonalnie można wykorzystać ziołową)

-szczypta wegety

-sok wyciśnięty z 2 cytryn

-1/2 szklanki oleju 

 

 

Młynek do pieprzu, przypraw i kawy FILUX, z żarnami ceramicznymi

 

Przygotowanie ryb do smażenia

W przypadku świeżej ryby - filetujemy środek. Odcinamy głowy, wszystko dokładnie myjemy, usuwamy płetwy. Jeśli używamy filety rybne - również opłukujemy wszystko pod wodą, pozbywamy się ewentualnych zanieczyszczeń. Każdą stronę ostrożnie przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę zanurzamy w cytrynowym sosie. Czekamy chwilę, by filet nasiąknął glazurą. Kolejno wyjmujemy, obtaczamy w mące. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni lub we frytkownicy. Gdy będzie miał jwysoką temperaturę, rozpoczynamy smażenie. Przekładamy z każdej strony, aby dokładnie się zrumienił.  

 

 

Jak przygotować sos do ryby?

W osobnym garnuszku rozpuszczamy masło. Dorzucamy przeciśnięty czosnek. Chwilkę podgrzewamy, by czosnek oddał swój aromat i gotowe! Sosem polewamy usmażoną rybę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium