Przepis na rybę ze szpinakiem

Przepis na rybę ze szpinakiem

Oferta podania ryby z dużą porcją warzyw. Doskonały patent, by zachęcić dzieci do spożywania zdrowych potraw. Danie można serwować z ugotowanym na sypko ryżem oraz brokułami. Można również przygotować domową surówkę wielowarzywną.

Pieczone ryby ze szpinakiem

Potrzebne składniki:

-8-12 płatów z ryby (może być sola)

-duży pęczek szparagów -pęk świeżego szpinaku

-2 łyżeczki kurkumy lub szafranu

-odrobina sproszkowanego czosnku

-sok przeciśnięty z 1 cytryny

-2 łyżki masła klarowanego

-szczypta soli

-parę zmiażdżonych ziaren pieprzu  

 

 

 

Składowe na marynatę:

-4 łyżki mąki

-4 łyżki masła

-1 szklanka mleka

-odrobina gałki muszkatołowej

-sok przeciśnięty z 1/2 cytryny

-odrobina soli

-szczypta białego pieprzu

 

Jak przygotować potrawę?

Sposób postępowania: Dokładnie oczyścić szpinak i włożyć go do garnka z gotującą się wodą. Doprawić granulowanym czosnkiem, odrobiną pieprzu i cukrem, by zachował zieloną barwę. Gotować 2-3 minuty. Odsączyć na sitku 

 

 

 

Filety rybne natrzeć solą oraz pieprzem, namoczyć w soku z cytryny. Następnie wyłożyć gotowy szpinak na wierzch ryby. Szparagi najłatwiej ugotujemy w specjalnym garnku z sitkiem. Dołożyć po 2 szparagi. Zrolować do środka wnętrze, końce scalić za pomocą wykałaczki. Można tez owinąć rulonik namoczonym papierem ryżowym, by osłonić mięso przed rozpadnięciem się w czasie gotowania. Ryby wyłożyć na blaszce wysmarowanej masłem.  

 

Robimy sos do rybnych roladek

W oddzielnym naczyniu robimy sos. W tym celu zaczynamy od zrobienia białej zasmażki z masła i mąki. Na niedużym ogniu dolewamy do niej mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy sos stężeje, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sosem polewamy rybne roladki. Delikatnie oprószamy szafranem lub kurkumą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170˚C, przez 20 minut.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium